Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Marmara Belediyeler Birliği (MBB) Başkanı Mustafa Bozbey, Kanal İstanbul Projesi’nin Marmara Bölgesi’nin kırılgan ekosistemine ve deprem riski taşıyan yapısına olumsuz etkilerinden endişe duyduğunu belirtti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) düzenlediği "Kanal İstanbul Süreci Bilgilendirme Toplantısı"nda konuşan Bozbey, projeye dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.
“KANAL İSTANBUL’UN MALİYETİ 65 MİLYAR DOLARA ULAŞABİLİR”
İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Merkezi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Bozbey, projenin maliyetinin güncel hesaplamalara göre 65 milyar doları bulacağını ifade ederek, bu kaynağın 1 milyon riskli yapının güçlendirilmesi ve kentsel dönüşüm projeleri için kullanılmasının daha önemli olduğunu vurguladı. Bozbey, "İnanıyorum ki beton kanal olmayacaktır, olmamalıdır" dedi.
“MARMARA DENİZİ İÇİN BÜYÜK TEHDİT”
Kanal İstanbul Projesi’nin yalnızca İstanbul’u değil, Marmara Bölgesi’nin tamamını ilgilendirdiğini söyleyen Bozbey, projenin Marmara Denizi’nin mevcut sorunlarını artıracağını dile getirdi. Bozbey, şu ifadeleri kullandı:
"Marmara Denizi kronik astım hastası gibidir. Oksijen yetersizliği, müsilaj ve biyoçeşitlilik kaybı gibi sorunlar baş göstermiştir. Bilim insanları, Karadeniz’den Marmara’ya günlük 4.700 ton organik kirletici taşınacağını öngörüyor. Bu, Marmara Denizi’ni 25-30 yıl içinde ölü denize çevirebilir. Marmara Denizi’ni öldürmeye ve canlı yaşamını yok etmeye yönelik bir proje olarak değerlendirilmelidir."
Bozbey, projenin bölgede 2-3 milyonluk bir nüfus artışı yaratacağını ve bunun evsel atık miktarını ciddi şekilde artıracağını belirterek, bunun Marmara’ya yapılacak en büyük ihanet olduğunu söyledi.
“MARMARA’YI BİR BÜTÜN OLARAK ELE ALMALIYIZ”
Bozbey, Marmara Bölgesi’nin deprem riski açısından dünyanın en hassas bölgelerinden biri olduğuna dikkat çekerek, Kanal İstanbul’un bölgenin dayanıklılığını artırmak yerine daha kırılgan hale getireceğini söyledi. "Kentsel dönüşüm ve çevresel altyapı projelerine öncelik vermeliyiz. Marmara’yı bir bütün olarak ele almalı, bölgenin sürdürülebilirliği için adımlar atmalıyız" dedi.
“DOĞANIN SESİNE KULAK VERMELİYİZ”
Proje yerine mevcut kaynakların, atık su arıtma tesislerinin modernizasyonu, çevresel altyapı projeleri, iklim duyarlı tarım ve hayvancılık projeleri gibi bölgenin yaşam kalitesini artıracak alanlara yönlendirilmesi gerektiğini ifade eden Bozbey, "Doğanın sesine kulak vermek, onun bize verdiği mesajları anlamak zorundayız. Bu devasa kaynak doğru kullanılırsa Marmara Bölgesi halkı için çok daha faydalı olacaktır" şeklinde konuştu.
Toplantıya İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün ve İPA Başkanı Dr. Buğra Gökçe de katılarak, Kanal İstanbul’un olası etkileri ve yürütülen hukuki süreçler hakkında bilgi verdi.