CHP, DEM Parti, EMEP ve TİP milletvekilleri ile çevre mücadelesi yürüten 120 platformun temsilcileri, Meclis’te düzenlenen ortak basın açıklamasında yasa teklifine karşı olduklarını duyurdu.
Milletvekilleri, "Sermayeye değil, halka yönelik iklim yasası istiyoruz", "Fosil yakıtları durdurun", "Bu yasa iklimi değil, karbonu düzenliyor" yazılı dövizlerle itirazlarını dile getirdi.
“İKLİM DEĞİL, KARBON PAZARI KURULUYOR”
CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, yasa teklifinin gerçek bir iklim yasası olmadığını belirterek, “Bu düzenleme karbon piyasası oluşturmayı hedefliyor” dedi. Pala, AK Parti hükümetinin fosil yakıtları örtülü desteklediğini ifade ederek, bu kaynakların halkın temel ihtiyaçları için kullanılabileceğini vurguladı.
“FOSİL YAKIT TEŞVİKİ SÜRÜYOR, AVRUPA’NIN ÇÖPLÜĞÜ OLUYORUZ”
DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın ise teklifin, iklim krizinin ana nedenlerini içermediğini savundu. Akın, “Bu yasa, ismine rağmen iklimle ilgili değildir. Türkiye’de hâlâ fosil yakıt kullanımı teşvik ediliyor. Avrupa’da önlemler alınırken biz çöplüğe çevrilmek isteniyoruz” dedi.
“SERMAYEYE HİZMET EDEN BİR METİN”
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da teklifin arkasında sermaye baskısı olduğunu belirterek, “Bu yasa, 2026’da ihracatını güvenceye almak isteyen sermayenin dayatmasıdır. 22 yıldır ülkenin doğasını metalaştıran bir iktidarın getirdiği bu teklif, ekolojik yıkımı durduramaz. Aksine doğayı ticarileştirir” dedi.
Sarıbal ayrıca, küresel ısınma üzerinden yaratılan ticaret alanlarına dikkat çekerek, "Eğer gerçekten mesele iklim olsaydı bu sorunlar kısa sürede çözülürdü" diye konuştu.
“GÖZ BOYAMAK İÇİN ‘İKLİM’ ADI KONMUŞ”
EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, yasa teklifini “göz boyama” olarak nitelendirdi. Bayhan, “Bu teklifin adı iklim yasası ama içeriği tamamen kar ve rant odaklı. İktidar, ülkenin her sorununu ticari bir meseleye dönüştürüyor. Umuyoruz ki bu rant politikalarının sonu yakındır” dedi.
“HALKIN YARARINA BİR DÜZENLEME BEKLEMEK HAYAL”
TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, teklifin halktan çok şirketlerin çıkarlarını gözettiğini vurguladı. Şık, “Doğa ve emeğin yok sayıldığı bir iktidardan toplumun yararına yasa çıkmaz. Bu yasa da onlardan biridir” diye konuştu.
“YEŞİLİN DEĞERİ DOLARLA ÖLÇÜLEMEZ”
CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç da yasa teklifinin içinde doğayı koruyacak bir düzenleme bulunmadığını söyledi. Öztunç, “Bu yasayla yine sermaye kazanacak, halk kaybedecek. Oysa ağacın yeşili, doların yeşilinden daha kıymetlidir. Bunu günü geldiğinde herkes anlayacak” ifadelerini kullandı.
“KADINLARIN İHTİYAÇLARI YOK SAYILMIŞ”
DEM Parti İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk ise iklim krizinden en fazla kadınların etkilendiğini ancak yasa teklifinde toplumsal cinsiyet perspektifinin tamamen dışlandığını ifade etti. Çubuk, “Bu teklifin halkla hiçbir ilgisi yok. Doğal olarak da kadınların ihtiyaçları da görmezden gelinmiş. Bu yüzden karşıyız” dedi.