Muğla’nın Milas ilçesinde yıllarca ahır olarak kullanılan bir yapıda, Roma dönemine ait tarihi kalıntılar gün yüzüne çıktı. Köylüler tarafından ahır olarak kullanılan alanda yapılan temizlikle birlikte, Roma hamamına ait mozaikler ortaya çıktı. Timsah, yunus, flamingo ve yılan balığı gibi hayvan figürleriyle süslü mozaikler, bölgedeki arkeolojik kazılara damgasını vurdu.

ROMA HAMAMI ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Milas’ta Latmos ve Herakleia Kazı Başkanı, Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeliha Gider Büyüközer, 2024 yılında Roma hamamı üzerinde kazı çalışmalarına başladıklarını ve önemli bulgulara rastladıklarını belirtti. Yapının çatı seviyesine kadar ayakta kaldığını vurgulayan Büyüközer, "İyi korunmuş yapının mekanlarını açtık. İki metreden fazla dolguyu kazdık ve bu süreçte çok değerli arkeolojik veriler elde ettik" şeklinde konuştu.

TİMSAH MOZAİĞİ DİKKAT ÇEKTİ

Roma hamamında en dikkat çekici bulgulardan biri ise altı timsah figürünün yer aldığı mozaik oldu. Büyüközer, "Mozaiği yapan usta, timsahları büyük bir detayla resmetmiş. Bu coğrafya timsahların yaşaması için uygun olmasa da, usta muhtemelen başka bölgelerde çalışırken timsahları görmüş ve detaylarını çok iyi bir şekilde aktarmış" dedi.

YUNUS VE FLAMİNGO MOZAİĞİ DE ORTAYA ÇIKTI

Büyüközer, hamamdaki ılık mekanlardan birinde ise sağlam korunmuş başka bir mozaik tabanının açığa çıkarıldığını söyledi. Bu tabanda, köşelerde flamingolar ve yunuslar yer alıyor. Flamingoların ağzında kırmızı taşlardan yapılmış yılan balıkları da dikkat çekiyor. "Yılan balığı bu coğrafya için önemli bir tür. Flamingolar ise hala burada yaşamaya devam ediyor. Bu sanatçı, o dönemde gördüğü hayvanları mozaiklere aktarmış" diye ekledi.

TARİHİN İZLERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Bu bulgular, Milas’taki Roma hamamının sadece tarihsel değil, aynı zamanda sanatsal zenginliğini de gözler önüne seriyor. Çalışmaların devam etmesiyle daha fazla önemli bulguya ulaşılması bekleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi