Lübnan’da telsiz patlamaları: 20 ölü, 450 yaralı! Lübnan’da telsiz patlamaları: 20 ölü, 450 yaralı!

Amazon yağmur ormanlarının derinliklerinde yaşayan Marubo halkı, gezegenin en izole noktalarından birinde yüzyıllardır geleneksel yaşam tarzını sürdürüyor. Ituí Nehri kıyısındaki ortak kulübelerde yaşayan Marubo halkı, kendi yiyeceklerini avlayıp yetiştiriyor, kendi dillerini konuşuyor ve yakın zamana kadar internetin ne olduğunu bilmiyordu.

Elon Musk'un 2022 yılında Brezilya'da hizmete soktuğu uydu internet hizmeti Starlink, Marubo köyüne interneti getirdi. Antenler kabilenin köyündeki direklere takıldı ve izole kabile internetle tanıştı. Marubo halkı, internetin getirdiği yeniliklerle tanıştı ve bu durum köyde büyük bir değişim başlattı.

73 yaşındaki köylü Tsainama Marubo, değişikliğin olumlu yönlerini şöyle ifade etti: "Geldiğinde herkes mutluydu. Yeni adetler öğreniyorlar. Kabile halkının çoğu, uzakta yaşayan sevdikleriyle sohbet etme olanağı, eğitim fırsatları ve yaşam tarzlarını başkalarıyla paylaşma olanağı da dahil olmak üzere internetin getirdiği faydalarla tanıştı. Aynı zamanda hayat kurtardı. Starlink'ten önce, acil bir durum ortaya çıktığında amatör telsizi kullanarak birkaç köy aracılığıyla mesaj gönderiyorduk ve bu mesaj uzun zaman sonunda yetkililere ulaşıyordu."

İnternet Geleneksel Yaşam Tarzına Tehdit Oluşturuyor

Ancak, internetin gelişi beraberinde bazı sorunları da getirdi. Tsainama Marubo, "Gençler şimdi internet yüzünden tembelleşti," diyerek bu durumu ifade etti. Marubo kabilesi geleneklerini yüzyıllardır korumuştu, ancak bu yeni teknoloji gençlerin yaşam tarzını değiştirmeye başladı.

İnternetin Gelmesiyle Avlanmayı Unuttular

Starlink'in köylerine getirilmesinde etkili olan 40 yaşındaki Marubo lideri Enoque Marubo, internetin birçok sorunu da beraberinde getirdiğini belirtti. En büyük sorunun insanların telefonlarına takılıp kaldıkları için avlanıp yiyecek yetiştirmemeleri olduğunu söyledi. "Köyde avlanmaz, balık tutmaz ve bitki yetiştirmezseniz yemek yiyemezsiniz. Bu yüzden internet kullanımına sınır getirdik. Sabahları yalnızca günde 2 saat," dedi.

Editör: Haber Merkezi