Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet'in ilk yıllarına dair yeni belgeler yayınlamaya devam ediyor. Bu kapsamda, Atatürk'le görüşmek isteyen bir İngiliz gazeteciye ilişkin yapılan araştırmanın sonuçları ortaya çıktı. 1935 yılında hazırlanan raporda, Mustafa Kemal Atatürk'ün söz konusu gazeteci hakkında 'casus olduğu' şüphesini taşıdığı belirtildi.

İNGİLİZ GAZETECİDEN MÜLAKAT TALEBİ

MİT, internet sitesinde yer alan ‘özel koleksiyon’ sekmesinde, 31 Mayıs 1935 tarihinde hazırlanan bir istihbarat raporunu paylaştı. Bu raporda, İstanbul Büro Amirliği tarafından gerçekleştirilen araştırmalara yer verildi. Raporda, Atatürk'ten röportaj talep eden İngiliz gazetecinin kimliği ve bu kişinin durumu hakkında edinilen bilgiler ayrıntılı şekilde aktarıldı.

ATATÜRK’ÜN ‘CASUS’ ŞÜPHESİ

Raporun detaylarında, Atatürk'ün İngiliz gazeteci hakkında casusluk şüphesi taşıdığı ifade edildi. Atatürk, söz konusu gazetecinin mülakat talebine cevap vermeden önce daha fazla bilgi edinilmesini istemişti. Yapılan araştırmalarda, gazetecinin İstanbul’daki Perapalas otelinde kaldığı, yanında bir de sekreter taşıdığı bilgisi yer aldı.

İSTİHBARAT RAPORUNDA YER ALAN DETAYLAR

Raporun detaylarında şu ifadelere yer verildi:

"Emrinizden 4 saat sonra Bay Kılıç Ali ile görüşebildim. Aşağıdaki emri aldım. İngiliz gazetecisi olduğunu söyleyen ve Perapalas’ta katibi ile oturan bir kadın, Atatürk'ten mülakat istedi. Atatürk, bunun bir casus olduğuna kanidirler. Kabul edip etmemek kararını vermeden evvel bu kadın hakkında etraflı tafsilat verilmesini, muhaberesinin gözden geçirilmesini, evrakının yoklanılmasını, sefaretle münasebetinin bulunup bulunmadığının tespitini istiyorlar. Polise de haber verilmediğini ilave ettiler. 3 saat sonra netice elde ettim fakat bu neticeyi ancak saat 22.00'de verebildim."

GÖRÜŞME SONRASI BİLGİLER TOPLANDI

Raporun devamında, gazetecinin İstanbul'dan ayrılmadan önce tüm mektuplarının elde edildiği ve odasına girilmesi için fırsat yaratılacağı bilgisi yer aldı. Atatürk'ün, gazeteciye yazısının enteresan olduğunu, memnuniyetini dile getirerek teşekkür ettiğini belirten rapor, aynı zamanda kadının fotoğraflarını da içeriyor.

Bu paylaşım, MİT’in arşivlerinden daha önce gün yüzüne çıkmamış bir dönemi ve Atatürk'ün dikkatli yaklaşımını gözler önüne serdi.

Kaynak: Haber Merkezi