Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Fergani Uzay CEO’su Selçuk Bayraktar’ın liderliğindeki ekip, bu önemli adımı Türkiye saatiyle 14 Ocak 2025 akşamı 22.09’da ABD’nin Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden gerçekleştirdi. Bu gelişme, Fergani Uzay’ın Konumlandırma Takım Uydu Projesi’nin ilk adımı olarak kaydedildi.

GÖREVE BAŞLADI

Rideshare Programı kapsamında Transporter-12 göreviyle uzaya taşınan 102 kg ağırlığındaki FGN-100-d1, fırlatmadan 62 dakika sonra TSİ 23.11’de fırlatma aracından ayrılarak 500 kilometrelik yörüngesine başarıyla yerleşti. Uydu, yörüngeye oturduktan sonra telemetri verileri ileterek göreve başladı.

"İLK UYDUMUZU YÖRÜNGEYE OTURTTUK"

Fırlatma ve yörüngeye yerleşme süreci, Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi’ndeki Uzay Gözlem ve Kontrol Merkezi’nden takip edildi. Selçuk Bayraktar, uydunun göreve başlamasıyla ilgili, “2022’de kurduğumuz Fergani Uzay girişimimizle bugün 106 kişilik bir aile olduk. İlk uydumuzu yörüngeye oturtarak takım uydu projemizin ilk adımını attık. Uydumuz konumlandırma ve haberleşme hizmetleri sağlayacak. Bu projeyi tamamen öz kaynaklarımızla yürüttük,” dedi. Bayraktar ayrıca, 5 yıl içinde 100 uyduyla “Uluğ Bey” adı verilen küresel konumlama sistemini hayata geçireceklerini belirtti.

Tamamen milli imkanlarla geliştirilen FGN-100-d1, Alçak Dünya Yörüngesi’nde (LEO) yaklaşık 510 km irtifada ve Güneş Eşzamanlı Yörüngede (SSO) görev yapacak. Uydu, yörüngede saatte 7.6 km hızla hareket ederek bir günde yaklaşık 15 kez dünya turu atacak.

TÜRKİYE’NİN UZAY TEKNOLOJİLERİNDE YENİ DÖNEM

Üç yedekli uçuş bilgisayarına sahip FGN-100-d1, yörüngede operasyon, telemetri-telekomut haberleşmesi, konumlandırma ve faydalı yük iletişim kabiliyetlerini test edecek. Fergani mühendislik ekibi, uyduyu geliştirirken yerli yazılım, yeşil itki teknolojisi, yapısal tasarım ve çevresel testlerde başarı sağladı. Bu projeyle Türkiye’nin uzay ekosistemi ve uzay teknolojilerinde önemli bir ilerleme kaydetmesi hedefleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ