Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, 5 günlük iş bırakma eyleminde olan aile hekimlerine destek vererek, TBMM’de yaptığı konuşmada sağlık sistemine yönelik eleştirilerde bulundu. Ün, “Sistem, maalesef, hastayla doktoru karşı karşıya getiren bir sistem, bunlara karşılıklı bir hizmet, sorumluluk ilişkisi de getirmiyor; tüm sorumluluğu sağlık sistemine yüklüyor” dedi.
AİLE HEKİMLERİNİN EYLEMİNE DESTEK
Hazırlanan yeni yönetmelik ve aile hekimlerinin iş bırakma eylemlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Ün, “Aile hekimlerimiz beş günlük bir iş bırakma eylemindeler, kimi yerlerde ikinci, üçüncü basamak sağlık çalışanları da kendilerine destek oluyorlar. Keşke gerektirmeseydi de hekimlerimiz böylesi bir eylemin parçası olmasalardı. Eylem gerekçelerinin pek çoğu bu konuştuğumuz kanunla direkt alakalı değil ama itiraz ettikleri yönetmelik bu kanun teklifini hazırlayanların ürünü. Sistem, maalesef, hastayla doktoru karşı karşıya getiren bir sistem ve en fazla bedeli aile hekimlerine ve hemşirelere ödetiyor” ifadelerini kullandı.
“SAĞLIK ÇALIŞANLARI KÖŞEYE SIKIŞTIRILDI”
Aile hekimliğine getirilen düzenlemelerin sağlık çalışanlarını ekonomik, mesleki ve etik anlamda zor durumda bıraktığını belirten Ün, “Aile hekimlerine ‘Çok kazanıyor’ diyorlar. İstanbul’da bir aile hekimine sordum, 80 bin lira maaş alıyor. Bu, İstanbul şartlarında yoksulluk sınırında bir maaş. Bir aile hekiminin 3 bin 500 hastası olduğunu düşünürsek, günde 40, 50 ya da 80 hastaya bakmak zorunda kalıyorlar. Nöbet sistemi yüzünden ertesi gün dinlenemeyen, daha fazla yük altına giren aile hekimlerinden de koruyucu sağlık hizmetlerini sürdürmesi bekleniyor” dedi.
“SAĞLIKTA ŞİDDETİ KÖRÜKLEYECEK”
Sema Silkin Ün, getirilen düzenlemelerin sağlıkta şiddeti artırabileceğine dikkat çekerek, “Sağlık hizmeti sunucularını düşünmek de devletin görevidir. Aile hekimliğini güçlendirmeyi şüphesiz hepimiz istiyoruz ama bu ortak amaca giden yol, doktorları modern araçlarla dövmekten geçmiyor. Düzenleme tekrar gözden geçirilmeli” ifadelerini kullandı.