Yaklaşık 200 kişilik grup, “İnsanca yaşam için memura refah payı”, “Emeğimi hor görme, enflasyona ezdirme” sloganları attı ve çeşitli pankartlar açtı.

"GELİRİMİZ ARTMIYOR, ALDIĞIMIZ YETMİYOR"

Eylemde konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kamu görevlilerinin alım gücünün düşmesinden ve enflasyon farkı adı altında yapılan zammın yetersizliğinden bahsetti. Yalçın, “Yıllık enflasyon yüzde 44,38 olarak açıklandı. Ancak hepimiz açıklanan enflasyonun gerçek yaşam koşullarını yansıtmadığını biliyoruz. Sabit gelirlerin kira, elektrik, doğal gaz ve gıda gibi temel ihtiyaçlara harcadığı miktar, açıklanan enflasyon oranıyla uyumlu değil. Bugün buradayız çünkü yüzde 11,54’lük zamma karşı gelirimiz artmıyor, aldığımız yetmiyor” dedi.

"HAYATIN HER ALANINDA YÜKSEK ENFLASYON HİSSEDİLİYOR"

Ali Yalçın, vatandaşların yüksek enflasyonu hayatın her alanında hissettiğini vurgulayarak, “Enflasyonun etkisini elektrik faturasını ödeyen vatandaşa, yumurta fiyatını ödeyen emekçiye sormak lazım. Doğal gaz bir yılda yüzde 60, elektrik ve akaryakıt yüzde 40, pazar fiyatları ise yüzde 100 arttı. Yeni yıl itibarıyla ekmeğe yüzde 25 zam geldi, kiraların ise yüzde 60 yükselmesi bekleniyor. Sabit gelirlinin yaşadığı darlığı yüzde 44 enflasyon oranı ile açıklamak mümkün değil” ifadelerini kullandı.

"REFAH PAYI VERİLSEYDİ BU TARTIŞMA OLMAZDI"

Yalçın, Memur-Sen olarak 7. Dönem Toplu Sözleşme çerçevesinde yüzde 15 zam ve yüzde 10 refah payı talep ettiklerini belirterek, “Eğer bu taleplerimiz karşılanmış olsaydı, bugün bu tartışmalar gündeme gelmeyecekti. Maaşlara yapılan düşük artışlarla sabit gelirlinin baskılanmasının enflasyonu düşürmeyeceğini defalarca söyledik. Enflasyon hızlı yükselir ama düşüşü aynı hızda olmaz” dedi.

"MAAŞ KAYIPLARI TELAFİ EDİLSİN, REFAH PAYI VERİLSİN"

Kamu görevlilerinin devletin mali yükü olmadığını ifade eden Yalçın, “Yöneticiler, kamu görevlilerini bir maliyet unsuru olarak görmekten vazgeçmeli. Maaşlardaki kayıplar telafi edilmeli, refah payı verilmeli ve alım gücü düzeltilmelidir. Bunu sağlamak için yeni yöntemler aramaya gerek yok. Toplu sözleşme masasında teklif ettiğimiz zam oranları ve refah payı uygulanmalıdır. Aksi halde alınan geçici önlemler sorunları çözmek yerine daha da büyütecektir” açıklamasında bulundu.

TALEPLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Memur-Sen, kamu görevlilerinin alım gücünü artırmak ve yaşanan ekonomik zorlukları hafifletmek adına maaş artışlarının yetersiz olduğunu ve refah payının bir an önce maaşlara yansıtılması gerektiğini vurguluyor. Eylem, kamu görevlilerinin gelir adaleti taleplerini duyurmak açısından önemli bir mesaj niteliği taşıdı.

Kaynak: iha