"Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" bu yıl 1’inci, 5’inci ve 9’uncu sınıflarda olmak üzere ilk kez uygulanacak. Eğitim camiasında tartışma yaratan yeni müfredata ilişkin Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak da TV Nota’ya özel değerlendirmelerde bulundu.
“MÜFREDAT GİZLİ BİR ŞEKİLDE HAZIRLANDI”
Başkan Irmak, geçen hafta müfredatla ilgili öğretmenlere seminer verildiğini söyleyerek, “Üye arkadaşlarımız müfredatla ilgili bir miktar bilgiye sahipler. Semineri veren arkadaşlar da bir sunum hazırlamışlar ama sorulan hiçbir soruya cevap veremediler çünkü onlar da bilgi sahibi değiller. Çünkü müfredat yapılış şekli itibariyle herkesten gizlenerek yapıldı. Sayın Bakan bin kişi ile hazırladığını söylüyor ama sorduk da kim bu bin kişi nerede yapıldı bu çalıştaylar cevap gelmedi. Uygulamaya yeni başlandı. Eğitimcilerin tepkisi bundan sonra çok daha net belli olacak” dedi.
“ÜLKEDE AHLAK BOZULMUŞ, EĞİTİMİ DE BUNUN ÜZERİNE KURACAĞIZ”
Müfredatın eğitimciler tarafından neden tepki çektiğini açıklayan Başkan Irmak, “Eğitimci arkadaşlarımız da müfredatın içeriğini biliyor aslında. Bu müfredat, laik bilimsel, eleştirel akla uygun olmayan bir medrese eğitimi, kilise eğitimi tarzında. Değerler, ahlak gibi bunun üzerinden ilerleyen bir müfredat. 22 yıldır bu ülkeyi yönetip de bu ülkede ahlak bozulmuş, eğitimi de bunun üzerine kuracağız demek gibi bir aymazlık var işin içerisinde. Dünya artık nanoteknoloji ve yapay zekâ ile ilgileniyor. Bu müfredat medrese eğitimi, kilise eğitimi tarzında değerler üzerine hazırlanmış” dedi.
“YETENEK VE BECERİ ODAKLI EĞİTİM YAKLAŞIMI BİR KENARA BIRAKILDI”
Başkan Irmak, birçok ülkede bireyin ‘değer eğitiminin’ aileye ve topluma bırakıldığını ifade ederek “Biz ise kişinin yetenek ve beceri odaklı eğitim yaklaşımını bir kenara bırakıp, değer, erdem, eylem diye bir yaklaşım içindeyiz” şeklinde konuştu.
“‘GEÇMİŞTEN GELECEĞE’ VURGUSU YAPILIYOR”
Başkan Irmak, yeni müfredatta geçmişten geleceğe diye bir vurgu yapıldığına dikkat çekerek, “Geçmişten dedikleri şey Osmanlı ve İslam. Var olan medeniyete uyum sağlamak değil yeni bir medeniyet yaratmak dedikleri şey. ‘Maarif’ denilen şey Osmanlıca zaten, Türkçe bağlamından kopmuş kelimeler kullanılıyor” dedi.
İLK DERS OLARAK ‘ÇANAKKALE’DEN GAZZE’YE VATAN SEVGİSİ’
İlk ders gününde eğitimcilerden işlemeleri istenen konuya değinen Başkan Irmak, “Dün ilk ders olarak, ‘Çanakkale’den Gazze’ye vatan sevgisi’ konusunun işlenmesini istediler. Bizim üye eğitimci arkadaşlarımız kardeşlik, eşitlik, özgürlük, farklılıklara saygı üzerine işledi bu dersleri. Elbette Gazze’de yaşanan faşist yaklaşımları onaylamıyoruz fakat 7-8 yaşlarındaki bir çocuk da bunu anlamaz. Yani bu, bizim milli ve yerli anlayışa denk düşen bir şey değil. Bu Maarif Modeli dedikleri programa işaret eden bir şey” ifadelerini kullandı.
‘EVRİM’ KELİMESİ KULLANILMIYOR
Başkan Irmak Felsefe derslerinin haftada 1 saate indirildiğini ifade ederek, “Felsefe bir bilim olmamakla beraber bütün bilimlerin başlangıcıdır. Felsefe derslerinin saatini kısalttılar. Liselerde 1 saate indirdiler. Buradan bilime savaş açtıkları gibi, biyoloji derslerinden de evrim kelimesini kaldırdılar. Ama evrimi oluşturan adaptasyon, mutasyon gibi koşullardan bahsediliyor” dedi.