Erzincan’ın İliç ilçesinde 13 Şubat 2024’te meydana gelen ve 9 işçinin liç kayması sonucu hayatını kaybettiği maden faciasının üzerinden bir yıl geçti. TBMM’de kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, 4 Haziran 2024’te görev süresini tamamlamasına rağmen henüz rapor yayınlamadı. Komisyon üyesi İYİ Partili Rıdvan Uz, sürecin bilinçli şekilde uzatıldığını belirterek, “Doğruların gözden kaçırılması adına rapor yayınlanmıyor” dedi.

FACİANIN ARDINDAN KOMİSYON KURULMUŞTU

Facianın ardından TBMM Genel Kurulu, olayın sorumlularını belirlemek, madencilik sektöründeki güvenlik açıklarını tespit etmek ve benzer kazaların önlenmesi için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına karar verdi. Ancak, 4 aylık çalışma süresinin tamamlanmasının ardından komisyonun nihai raporu hâlâ açıklanmadı.

RIDVAN UZ: “RAPOR ÇEKMECELERDE ÇÜRÜTÜLÜYOR”

Komisyon üyesi ve Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, komisyonun 3 aylık görev süresinin 1 ay daha uzatıldığını ancak çalışmanın 4 Haziran’da tamamlanmasına rağmen raporun hâlâ yayımlanmadığını ifade etti. Uz, şunları söyledi:

“Komisyon Başkanı, ‘Bu tür kazaların önlenmesi adına hızlıca karar almalıyız’ diyerek çalışmalarımızı hızlandırdı. Ancak aradan 8 ay 9 gün geçmesine rağmen hâlâ bir sonuç yok. Hükümetin, yaşanan faciaya ilişkin sorumluluğunu gizleme çabası var. Beş bakanlık arasında yetki karmaşası yaşanıyor ve bu süreçte kazaya sebebiyet verebilecek yasalar da görmezden geliniyor.”

“DEVLETİN DENETİM MEKANİZMASI ÇALIŞMADI”

Olay yerinde yaptıkları incelemelerde ciddi denetim eksiklikleri tespit ettiklerini vurgulayan Uz, “Devlet, bu işletmeye onay verdi ancak denetlemeyi yapmadı. Mevcut yığınların üzerine yeni yük eklenmesi, maliyet düşürme amacı taşıyor ve bu da faciaya neden oldu. Sonuç olarak 10 milyon ton siyanürlü toprak doğaya karıştı, 9 işçimiz hayatını kaybetti” dedi.

İLK BİLİRKİŞİ RAPORU: BAKANLIK ASLİ SORUMLU
Uz, komisyonun ilk toplantısının mart ayında yapıldığını ve 14 Nisan’da bilirkişi raporunun sunulduğunu belirterek, “Bilirkişi raporunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı birinci asli sorumlu olarak gösterildi. Ancak bu rapor 17 gün sonra iptal edildi ve yeni bir bilirkişi raporu hazırlandı. Tıpkı Bolu Kartalkaya’daki olay gibi burada da güçlünün korunduğu bir sistem işliyor” ifadelerini kullandı.

DAVANIN İLK DURUŞMASI 17 MART’TA

İliç’te meydana gelen faciada işçiler Adnan Keklik, Kenan Öz, Ramazan Çimen, Uğur Yıldız, Abdurrahman Şahin, Fahrettin Keklik, Mehmet Kazar, Şaban Yılmaz ve Hüseyin Kara hayatını kaybetmiş, İsa Taşdelen ve İshak Demir yaralanmıştı.

Soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, 5’i tutuklu 43 sanık hakkında “Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi. Ayrıca, altın madeni şirketinin Kanadalı yöneticisi I.R.G. ile C.Y.D. ve K.Ö. hakkında “Çevreyi taksirle kirletme” suçlamasıyla ek ceza talep edildi. Davanın ilk duruşması 17 Mart’ta Erzincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Kaynak: Haber Merkezi