Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu “maymun çiçeği” ile ilgili açıklama yaparak, “Bilim insanlarımızdan aldığımız bilgiler doğrultusunda Covid gibi salgına sebebiyet vermeyeceği, olsa dahi pandemi oluşmayacağı yönünde kanaat var. Tek tük görülebilir; ama bu salgın olmaz. Şu ada bizim ekstra bir tedbire ihtiyacımız olmadığını ifade etmek istiyorum" sözlerini kullandı.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamanın ardından Prof. Dr. Meymet Ceyhan TV Nota’ya özel açıklama yaparak maymun çiçeği riski ile ilgili bilgi verdi.

“COVİD GİBİ RİSKLİ DEĞİL”

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan hastalığın Covid-19 gibi riskli olmadığını, Covid’in bu denli yayılmasının sebebinin solunum yolu enfeksiyonu olmasından kaynaklandığını belirtti. Ceyhan, “300 kişilik bir odada bir hasta olduğunda diğer kişileri enfekte eder ve yayılma riski yükselir ancak maymun çiçeğinde vaka biriyle temas halinde olunduğunda meydana gelir. Covid-19’da geometrik, maymun çiçeğinde ise aritmetik artış olur” dedi.

“TÜRKİYE’YE SİRAYET ETME OLASILIĞI YÜKSEK”

Türkiye’de hastalık ortaya çıkmaya başladığında tedbir alınmadığından dolayı hastalığın sirayet etme riskinin yüksek olduğunu belirten Ceyhan, “Maymun çiçeğinde Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanan 132 bin vaka var, ölüm oranı ise 4600 civarı” açıklamasını yaptı.

“NE KADAR TEDBİR ALINIRSA O KADAR İYİ”

Hastalığın bulaş riskini azaltmanın en kesin çözümünün ‘tedbir’ olduğunu vurgulayan Ceyhan, özellikle yurtdışından, riskli olan bölgelerden gelen kişilerle ilgili tedbir alınması gerektiğini söyledi. Ceyhan, “Örneğin Afrika’dan gelen insanların kaldığı bir otelde olacaksanız tedbir almanız gerek. İstanbul’da alınan tedbiri Doğu’da bir yerde almaya gerek yok çünkü yurtdışından sürekli turist çeken bir bölge değil” dedi.

“AŞI TEMİN EDİLMELİ”

Bir an önce aşı temin edilmesi gerektiğinin altını çizen Ceyhan, özellikle Afrika’ya gidecek olan ya da Afrika’dan gelecek olan kişilerle temasta bulunacak olan kişilerin, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının mutlaka aşı yaptırması gerektiğini söyledi. Ceyhan, Amerikalıların ve İngilizlerin bu uygulamaya başladığını da ifade etti.

“ESKİDEN YAPILMIŞ ÇİÇEK AŞISI KORUMAZ”

Geçmişte yapılan çiçek aşısının yüzde 85 koruyacağı bilgisinin yanlış olduğunu dile getiren Ceyhan açıklamasında şu sözleri kullandı;

CHP heyeti, ‘’Eğitim Buluşmaları’’ kapsamında Burdur’da CHP heyeti, ‘’Eğitim Buluşmaları’’ kapsamında Burdur’da

“1950li yıllarda aşı yaptıran bir kişi şu anda korunuyor anlamına gelmiyor. Bu bir yanlış anlaşılma. Türkiye’de son vaka 1958 yılında, dünyada ise 1972 yılında görüldü ve sonrasında çiçek aşısının kaldırılması kararı alındı. Alınan kararla dünya üzerinde çiçek hastalığının bulunduğu hiçbir virüsün bulunmaması gerektiği konuşuldu ve aşı kaldırıldı. 1990'da Körfez krizinde Saddam Hüseyin'in çiçek virüsünü biyolojik silah olarak kullanacağı iddiası üzerine ABD ve Batı Avrupa ülkelerinin çiçek aşısı üretmeye başlamasıyla aşıyı sakladıkları ortaya çıktı.”

“ABD VE BATI ÜLKELERİ AŞIYI GELİŞTİRİP ÇOĞALTABİLİR”

Türkiye'de o yıllarda kendisinin de içinde bulunduğu komisyon kurulduğunu belirten Ceyhan, "O zaman Refik Saydam'da çiçek aşısının çok az miktarda saklandığını söylediler sonra onu çoğaltmaya kalktık, çoğalmadı; çünkü canlı değildi virüs. Şu anda ABD ve Batı ülkelerinin birkaç tanesi bu aşıyı geliştirip çoğaltabilme imkanına sahip” dedi.

“MAYMUN ÇİÇEĞİ MAYMUNDAN BULAŞMIYOR”

Mehmet Ceyhan, maymun çiçeği hastalığının maymundan bulaştığı iddialarının gerçek dışı olduğunu belirtirken, maymun çiçeğinin “mpox” ismiyle adlandırıldığını, bulaş derecesinin sincap, fare gibi kemirgenlerde daha çok olduğunu söyledi.

Muhabir: Ayşe İpek Tokdemir