Marmara Denizi’nde artan müsilaj tehlikesi nedeniyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık, Marmara Denizi’ne kıyısı olan şehirlerin belediyelerine uyarıda bulunurken, Çevresel Etki Değerlendirme İzleme ve Çevre Denetimi Daire Başkanlığı ekipleri denetimlerini sıklaştırdı. Bölgede bulunan 700 atık su arıtma tesisi mercek altına alındı. Son iki gün içerisinde yapılan denetimlerde 161 tesisten alınan 195 numune laboratuvarlarda incelenmeye başlandı.
KURALLARA UYMAYAN TESİSLER KAPATILACAK
Yapılan denetimlerde mevzuata uymayan işletmelere kapatmaya varan cezalar uygulanacağı belirtildi. Avcılar Ambarlı Limanı’nda denetim yapan ekipler, buradan da numune aldı. Yetkililer, çevre kirliliğine sebep olan işletmelerin faaliyetlerine son verileceğini duyurdu.
2 MİLYAR LİRANIN ÜZERİNDE CEZA KESİLDİ
Çevresel Etki Değerlendirme İzleme ve Çevre Denetimi Daire Başkanı Barış Ecevit Akgün, Ambarlı Limanı’nda yaptığı açıklamada 2014 yılından bu yana denizlerin 425 noktadan izlendiğini ifade etti. Akgün, “Marmara Denizi’nde izleme noktalarını 91’den 150’ye çıkardık. Özellikle çözülmüş oksijen, azot ve fosfor yükü konusunda sıkıntılar mevcut. 2024 yılında 63 bin denetim gerçekleştirdik. Çevre mevzuatına aykırı faaliyet gösterdiği tespit edilen 7 bin 482 işletmeye toplamda 2 milyar liranın üzerinde ceza uyguladık ve 400 işletmenin faaliyetini durdurduk” dedi.
GEMİLER DE DENETİM ALTINDA
Akgün, son iki yılda 56 bin geminin denetlendiğini ve çevre kirliliğine sebep olan deniz araçlarına 1 milyar 63 milyon lira idari para cezası kesildiğini söyledi. Marmara Denizi’ne kıyısı olan illerde yapılan denetimlerin aralıksız sürdüğünü belirten Akgün, çevre kirliliği tespit edilen işletmelere ağır yaptırımlar uygulanacağını ifade etti.
ATIK SU ARITMA TESİSLERİ MERCEK ALTINDA
Marmara Denizi’nde tespit edilen müsilaj oluşumlarına değinen Akgün, “Son zamanlarda 5 ile 25 metre arasında müsilaj oluşumları tespit ettik. Eylem planı kapsamında tesislerin ileri biyolojik arıtma tesislerine çevrilmesi gerekiyor. Bu süreç tamamlanana kadar mevcut arıtma tesislerinin mevzuata uygun çalışmasını sağlamak için denetimlere başladık. 6 Ocak itibarıyla sahada 35 ekibimizle denetim yapıyoruz” diye konuştu.
700 TESİS DENETİM KAPSAMINDA
6 ve 7 Ocak tarihlerinde Marmara Denizi’ne kıyısı olan yedi ilde denetimlerin hız kazandığını belirten Akgün, “Şu ana kadar 700 tesis denetim kapsamına alındı. Organize sanayi bölgeleri, belediyeler ve tersaneler plan doğrultusunda denetleniyor. Son iki günde 161 denetim tamamlanarak 195 atık su numunesi alındı” ifadelerini kullandı.