Lüleburgaz deresi kuraklık nedeniyle akışının büyük ölçüde durması sonucu yosunla kaplandı. Çevre Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Öztürk, bu durumun nedenleri ve olası çözümleri hakkında TV Nota’ya özel açıklamalarda bulundu.

"BÖYLE BİR ORTAMDA BALIKLAR YAŞAYAMAZ"

Prof. Dr. Öztürk, kuraklığın etkisiyle deredeki suyun kuruma noktasına geldiğini belirterek “Çevredeki tarım arazilerinde kullanılan gübrelerde bulunan azot ve fosfor da dereye taşındığında sonuç olarak alg patlaması yani yosun oluşması gerçekleşmiştir” ifadelerini kullandı. Alg patlamasının doğuracağı sonuçlarla ilgili Prof. Dr. Öztürk, “Geceleri oksijen sıfırlanır ve gündüzleri oksijen maksimum olur. Böyle bir ortamda balıklar yaşayamaz” sözlerini kullandı.

"İYİ TARIM UYGULAMASINA GEÇİLMELİ"

Bölgede yüksek sıcaklıkların da etkili olduğunu ifade eden Öztürk, çözüm olarak “İyi tarım uygulamasına geçilmeli yani azot ve fosfor kontrol altına alınmalı ve aşırı azotlu ve fosforlu gübre kullanımına son verilmeli. Hayvansal atıksular mutlaka arıtılmalı” şeklinde konuştu.

Dünyanın en kısa kalecileri kimler? Dünyanın en kısa kalecileri kimler?

"SULAMA SİSTEMLERİ DE ÖNEMLİ"

Öztürk, çözüm için sulama sistemlerinin de önemli olduğunu belirterek “Vahşi sulamaya son verilmeli ve akıllı sulama sistemine geçilmeli. Ayrıca bölgede küçük çaplı derin göletler oluşturulmalı” dedi.

Muhabir: Fatma Nur Vural