ABD'nin en varlıklı eyaletlerinden California'da, Los Angeles kentinde fırtına nedeniyle kontrolden çıkan büyük bir yangın, on binlerce evi tehdit ediyor. Şu ana kadar en az 10 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi ise yaralandı. 10 binden fazla yapı ve 35 bin dönümlük alan tahrip olurken, tarihi yangının yarattığı yıkımın boyutları birkaç gün içinde netleşmesi bekleniyor.

BBC MUHABİRİ YANGININ İLK ANLARINA ŞAHİT OLDU

Yangının ilk anlarına tanıklık eden BBC muhabiri Lucy Sherriff, Palisades semtinde evi tamamen yanan bir isim olarak olayın şiddetini aktardı. 7 Ocak sabahı başlayan yangın, hızla Palisades'i çevreleyerek büyük bir felakete yol açtı. Sherriff, yangının ilk saatlerinden itibaren bölgedeki gelişmeleri şöyle anlattı:

"Rüzgarın hızının 130 km'ye kadar çıkacağı tahmin ediliyordu. Birçok kişinin fotoğrafladığı alevler hızla yayıldı ve evimin hemen önündeki sırtlara ulaşarak tahliye emri verildi. O an eve geri dönüp, önemli eşyalarımı almaya başladım, ancak tek çıkış yolu olan Sunset Bulvarı trafiğe kapalıydı. Yangının geceye doğru şiddetlenmesiyle evimi kaybedeceğimi fark ettim. Altı aylık hamileydim ve evsiz kalma düşüncesi beni çok etkiledi."

ZARAR GÖREN MAHALLELER VE DUYGUSAL TANIKLIKLAR

Sherriff'in de içinde bulunduğu mahallelerin neredeyse %90'ı yerle bir oldu. Yangının ardından şahit olduğu sahneleri anlatırken duygusal anlar yaşayan Sherriff, "Evimiz, kütüphanemiz, tiyatromuz, her şey gitti. Artık geriye dönecek bir yerimiz yok" dedi.

Los Angeles'ta yaşayan Miriam Feygenson ise, yangın sırasında kaybolan kişisel eşyalarının duygusal etkisini şöyle dile getirdi: "Evimde dijital ortamda bulunmayan ultrason fotoğrafları, gelinliğim ve kızımın güzel elbiseleri vardı. Bunları kaybetmek beni çok üzüyor."

David Latta, bir diğer mağdur ise, yangının başlangıcını fark ettiğinde hemen evinden çıkmaya karar verdiğini belirtti: "Dışarı çıkıp çok büyük bir duman sütunu gördükten sonra hemen 'Buradan kaçmalıyız' dedim. Şimdi, sigortanın ne kadarını karşılayıp karşılamayacağı konusunda endişeliyim."

UZMANLAR DAHA FAZLA ÖNLEM ALINMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLÜYOR

Bölgedeki bir diğer sakin, Sanah Chung, "Hükümetler, yangınların öncesinde daha fazla önlem almalıydı. Yangın muslukları boştu ve itfaiyeciler ellerinden geleni yapıyor ama buna karşı daha önceden tedbir almak gerekiyordu" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Yangının yarattığı yıkım, sadece maddi kayıplarla sınırlı değil; birçok insan için hatıralar ve değerli eşyalar da kaybedildi. Yangının etkisi altında kalan yüzlerce kişi, geri dönülemez kayıpların acısıyla başa çıkmaya çalışıyor.

Kaynak: Haber Merkezi