Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'deki askeri üslerinin varlığı ve faaliyet koşullarının, Beşar Esad’ın devrilmesiyle birlikte değişebileceğini belirtti. Lavrov, “Sadece üslerin korunması değil, aynı zamanda işletme, bakım ve tedarik koşulları gibi konular da Suriye’nin yeni yönetimiyle müzakere edilebilir” dedi.
Lavrov, 2024 yılına yönelik değerlendirmelerde bulunduğu bir röportajda, Suriye’deki askeri düzenlemelerin Beşar Esad’ın devrilmesiyle değişebileceğini ifade etti. Bu konuda Rusya’nın Suriye’deki askeri üslerinin geleceği de en çok merak edilen konular arasında yer alıyor.
"ESAD’IN DEVRİLMESİ, ASKERİ DÜZENLEMELERİ ETKİLEDİ"
Lavrov, Rusya'nın Suriye'deki askeri üslerinin uluslararası hukuk çerçevesinde, geçerli devletlerarası anlaşmalarla konuşlandırıldığını ve bu anlaşmaların her iki taraf için belirli yükümlülükler içerdiğini belirtti. Ancak, Esad’ın devrilmesinin ardından bu düzenlemelerde değişiklikler olabileceğini belirten Lavrov, “Bu mesele yalnızca üslerin korunmasından ibaret değil; aynı zamanda bu üslerin işletme, bakım ve yerel taraflarla etkileşim koşulları da önemli” dedi.
Rusya'nın Suriye'deki askeri üsleriyle ilgili resmi bir talep bulunmadığını belirten Lavrov, geçici Suriye hükümetinin 2025 yılına kadar ilan ettiği geçiş dönemi nedeniyle politika belirleme konusunda sınırlamalar olduğunu da kaydetti.
SURİYE İLE İYİ İLİŞKİLER VURGUSU
Lavrov, Suriye halkının tüm dış aktörlerle iyi ilişkiler kurma niyetinde olduğunu ifade etti. Moskova'nın Şam’daki yeni yetkililerle temas halinde olduğunu belirten Lavrov, “Suriye’nin birliği, toprak bütünlüğü ve egemenliği için katkıda bulunmaya hazırız” dedi. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Moskova'nın Suriye’deki Rus askeri üslerinin geleceği hakkında Şam ile görüşmelerin devam ettiğini ancak henüz bir karar alınmadığını bildirdi.
RUSYA’NIN SURİYE ÜSLERİ VE GELECEĞİ
Rusya'nın Hmeymim ve Tartus’taki üslerinin akıbeti, Esad'ın devrilmesinin ardından tartışma konusu olmaya başladı. 2017’de Moskova ile Şam arasında yapılan anlaşma çerçevesinde, Rus askerlerinin bu üslerde 49 yıl boyunca konuşlandırılmasına karar verilmişti. Ancak, son dönemde Suriye’deki gelişmeler ve Esad’ın geleceği, bu üslerin geleceğini belirsiz hale getirdi.
"KISA VE ORTA MENZİLLİ FÜZELER İÇİN MORATORYUM KALKABİLİR"
Lavrov, Rusya’nın kısa ve orta menzilli füzelerin konuşlandırılmasına ilişkin moratoryumdan vazgeçebileceğini duyurdu. ABD’nin bu tür silahları dünya çapında konuşlandırmaya başladığını ifade eden Lavrov, “Bu moratoryum artık uygulanabilir değil. ABD, Rusya ve Çin’in uyarılarını göz ardı etti” dedi.
2019’da Washington’un Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan çekilmesinin ardından Rusya, bu tür füzelerin konuşlandırılmaması şartını açıklamıştı. Ancak Lavrov, ABD ve NATO'nun stratejik alanındaki eylemleri nedeniyle bu moratoryumun terk edilmesi gerektiğini vurguladı.
UKRAYNA SAVAŞI VE MÜZAKERELER
Ukrayna ile savaşın çözümü için müzakerelere 2025’te başlanabileceğini belirten Lavrov, ancak bu müzakerelerin, krizin temel nedenlerini ortadan kaldırmayı ve sahadaki durumu göz önünde bulundurmayı amaçlaması gerektiğini söyledi. Kiev ve Batı'nın, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin askeri potansiyelini artırmayı hedefleyerek bir ateşkes olasılığını tartışmaya başladığını kaydeden Lavrov, bu sürecin nasıl ilerleyeceği konusunda temkinli olduklarını belirtti.