Ülkemizde en çok tüketilen içecek hiç şüphesiz ki çaydır. Sabah kahvaltıda tüketilmeye başlanan çay, gün içerisinde hemen her saatte tüketilmeye devam ediliyor. Akşam yemeğinden sonra yatana kadar içilmeye devam edilen çay, lekesi ile de herkesin canını sıkıyor. Özellikle şekerli çay lekesinin döküldüğü bölgeden çıkartılması biraz daha zorlayıcı olabiliyor.

Çay lekesi genel olarak halıların üzerinde kendini gösteriyor. Açık renk halı kullananlar ise çay lekesi kurumadan ve halı yüzeyine tamamen işlemeden çıkartabilmenin yollarını arıyor. Koyu renkte halı kullananlar ise çay lekelerini anında fark edemiyor ve bu sefer kurumuş çay lekeleri ile baş etmek zorunda kalıyor. Aynı zamanda kıyafetlerin üzerinde de sıklıkla çay lekesi oluşumu meydana gelmektedir. Peki bu lekelerden kurtulmanın pratik ve doğal yolları nelerdir?

Sirke ve Soğuk Su Karışımı

Çayın en çok döküldüğü yerlerden biri olan halılar, bir de açık renkli ise lekenin daha fazla göze batmasına neden olur. Halıya dökülen çay anında fark edilmiş ise hızlı bir şekilde lekenin üzerine kağıt havlu yerleştirilmesi gerekir. Bu sayede çayın kağıt havlu tarafından emilmesi ve halıya çok fazla nüfuz etmemesi sağlanır. Ardından temiz bir bezin soğuk su ile yıkanması ve lekeli bölgeye bastırılarak tampon yapılması gerekir. Bu aşamada yarım su bardağı soğuk su ile yarım su bardağı beyaz sirkenin karıştırılarak hazırlanması ve bez yardımı ile bölgeye uygulanması gerekir. Bu aşamada halıya çok fazla baskı yapılmaması, nazik hareketler ile ovalama işleminin yapılmasına özen gösterilmelidir. Bu yöntem ile halıdaki çay lekesinden dakikalar içerisine kurutulabilirsiniz.

Karbonat ve Suyu Karıştırın

Kurumuş çay lekesinin kıyafet ve halıdan çıkartılması için sadece beyaz sirke ve su karışımı yeterli olmayacaktır. Lekelerin anında fark edilmemesi ya da lekeye müdahale edilecek bir imkanın bulunmaması, çay lekelerinin kuruyarak daha inatçı bir hal almasını sağlar. 

Kurumuş çay lekesinin halılardan çıkartılması için karbonat ve su karışımı ile hazırlanacak macundan yardım alınabilir. Bunun için yarım su bardağı suya, macun kıvamı elde edilene kadar karbonat ilave edilmelidir. Arından elde edilen karışım halının üzerindeki çay lekesine uygulanmalıdır. Kağıt havlu ile macunun üzerine bastırılması ve bir süre bekletilmesi gerekir. Ardından yumuşak bir sünger yardımı ile lekeli bölge temizlenebilir.

Kurumuş çay lekesi kıyafette ise bu durumda ilk olarak kıyafetin ortalama olarak yirmi dakika boyunca ılık suyun içerisinde bekletilmesi gerekir. Bu sayede kurumuş çay lekesinin yumuşaması sağlanacaktır. Ardından karbonat ve su ile elde edilen karışımın nazik bir şekilde kıyafetteki lekenin üzerine uygulaması gerekir. Bir süre bekledikten sonra macun kıyafetten durulanmalı ve kıyafet çamaşır makinesinde yıkanmalıdır.

Kıyafetlerin Kumaşına Dikkat Edin

Karbonat ve su karışımı ile elde edilen macun tüm kumaşlarda uygulanması doğru bir tercih olmayacaktır. Aynı şekilde sirke ve su karışımı da bazı kumaşlara zarar verebilir. Özellikle ipek ve yün gibi hassas kumaşlar için bu yöntemlerin denenmemesi daha doğru olacaktır. Bu tarz kumaşlar için özel olarak üretilen leke çıkartıcı ürünlerin tercih edilmesi ya da lekenin boyutuna ve kalıcılığına bağlı olarak kuru temizlemeye verilmesi tercih edilebilir. Aksi halde bu uygulamalar kıyafetlerin zarar görmesine neden olacaktır.

Kaynak: HABER MERKEZİ