Kuru fasulyenin en iyi şekilde pişmesi için karbonat ve tuzlu suda en az birkaç saat ve mümkünse bir gece beklemesi gerekir. Bu bekleme süresinin üstüne kuru fasulyeyi düdüklü tencerede 10 – 15 dakika kadar pişirmeniz gerekir. Bunları yaptıktan sonra kuru fasulyeyi sarımsak ve salça gibi diğer malzemeler ile birleştirebilirsiniz.
Kuru Fasulye Tarifi Malzemeleri
Kuru fasulye yapmak için gerekli malzemeler başlıca şunlardır:
- Pul biber (miktarını kendinize göre ayarlayabilirsiniz)
- Kuru fasulye (1 su bardağı)
- İnce kırmızı biber (1 adet)
- Kuru soğan (2 adet)
- Sarımsak (2 diş)
- Toz biber (miktarını kendinize göre ayarlayabilirsiniz)
- Biber salçası (yarım yemek kaşığı)
- Domates salçası (yarım yemek kaşığı)
- Tuz (miktarını kendinize göre ayarlayabilirsiniz)
Kuru Fasulye Tarifi Nasıl Yapılır?
Kuru fasulye yapmak için sırasıyla şu adımları izleyebilirsiniz:
- Kuru fasulye yapmak için öncelikle fasulyelerinizi karbonatlı ve tuzlu suyun içinde en az 1 – 2 saat ya da mümkünse bir gece boyunca bekletmeniz gerekir.
- Suda bekleyen fasulyeleri 10 – 15 dakika kadar düdüklü tencerede pişirmelisiniz.
- Kuru fasulye yemeğini pişireceğiniz tencerenin içerisine dilediğiniz kadar sıvı yağı koyarak salçayı, sarımsağı, kırmızı biberi ve soğanı kavurmalısınız.
- Soğan ve salça kavrulduktan sonra kuru fasulye yemeğinin dilediğiniz kıvama geleceği kadar kaynar suyu ve baharatları ekleyebilirsiniz.
- Son olarak kuru fasulyeyi eklemeniz ve yemeğinizi 20 – 30 dakika kadar pişirmeniz gerekir.
Kuru Fasulyenin Püf Noktaları
Kuru fasulye yemeği yapmanın püf noktaları başlıca şunlardır:
Fasulyeyi Tuzlu ve Karbonatlı Suda Bekletmek
Fasulyeyi önceki akşamdan suda bekletmek, fasulyelerin pişmesi açısından çok önemlidir. Buna ek olarak bu suya tuz ve karbonat eklemeniz, fasulyelerin çok daha yumuşak olmasına yardımcı olur.
Sarımsak Eklemeyi Unutmayın
Bazı yörelerde kuru fasulye sadece soğanla ya da sade bir şekilde yapılsa da aslında doğru olan kuru fasulye yemeğini sarımsak ile pişirmektir. Kuru fasulye yemeğine koyacağınız 1 – 2 diş sarımsak bile yemeğin çok daha aromatik bir tada sahip olmasını sağlayacaktır.
Domates Koymayın
Bazı kuru fasulye tariflerinde salça yerine ya da salçaya ek olarak domates kullanılmaktadır. Bu aslında kuru fasulyenin klasik tadını kaybetmesine yol açabilir. Bu yüzden kuru fasulye yemeğinde domates yerine kaliteli bir domates salçası kullanmanız gerekir.
Pastırma ya da Sucuk Ekleyebilirsiniz
Pastırma ve sucuk gibi et çeşitleri, kuru fasulye yemeğine en çok yakışan malzemelerdir. Klasik kuru fasulye tarifi etsiz ya da haşlama et ile yapılır. Ancak çok daha yoğun tada sahip olan leziz bir kuru fasulye yemeği yemek isterseniz tarife pastırma ya da sucuk gibi malzemeleri de dahil edebilirsiniz.
Kuru Fasulyenin Yanına Ne Gider?
Kuru fasulyenin yanına en çok yakışacak olan lezzetler başlıca şunlardır:
- Pirinç Pilavı: Kuru fasulyenin yanına en çok yakışan lezzet elbette ki pirinç pilavıdır. Tereyağı ile tane tane olacak şekilde yapılan bir pirinç pilavı, kuru fasulyenin tamamlayıcısı olabilir. Dilerseniz pirinç pilavına şehriye de ilave edebilirsiniz.
- Semizotu Salatası: Kuru fasulyenin yanına yoğurtlu salatalar çok yakışmaktadır. Semizotu salatası da yoğurtlu ve enfes bir salatadır. Semizotu salatası yapmak için semizotunu doğramanız ve sonrasında naneli yoğurt ile birleştirmeniz yeterlidir.
- Mercimek Çorbası: En çok sevilen çorba çeşidi olan mercimek çorbası, kuru fasulyenin yanına çok yakışabilir. Özellikle de soğan, kimyon, domates salçası ve biber salçası ile yapılan mercimek çorbası enfes bir lezzettir.