ABD Başkanı Donald Trump, çelik ve alüminyum ithalatına yüzde 25 oranında gümrük vergisi uygulanacağını duyurdu. Trump, Kanada ve Meksika’dan yapılan çelik ve alüminyum ithalatının da bu tarifelere tabi olacağını belirtti. Ayrıca, mütekabiliyet esasına dayalı yeni tarifeleri de önümüzdeki günlerde açıklayacağını vurgulayan Trump, "Eğer bizden yüzde 130 vergi alıyorlarsa, biz de karşılık vereceğiz" dedi.
Analistler, Trump’ın açıklamalarının küresel piyasalarda ticaret savaşı endişelerini artırdığını ve ABD’nin korumacı ticaret politikalarının enflasyonist baskıları yükseltebileceğini ifade etti.
FED'İN PARA POLİTİKASI YAYIMLANDI
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) ABD Kongresi için hazırladığı Para Politikası Raporu’nun şubat ayı sayısı cuma günü yayımlandı. Raporda, Fed’in maksimum istihdamı destekleme ve enflasyonu yüzde 2 hedefine geri çekme konusunda kararlılığına vurgu yapıldı. Politika faizindeki olası değişikliklerde ekonomik verilerin dikkate alınacağı belirtildi.
Açıklanan son verilere göre, tüketici güven endeksi, ABD’de tarife kaynaklı endişelerin enflasyon korkularını artırdığını ortaya koydu. Michigan Üniversitesi tarafından ölçülen tüketici güven endeksi, şubat ayında 67,8 seviyesine gerileyerek Temmuz 2024’ten bu yana en düşük seviyesini gördü. Kısa vadeli enflasyon beklentisi yüzde 3,3’ten yüzde 4,3’e yükselirken, uzun vadeli beklenti yüzde 3,2’den yüzde 3,3’e çıktı.
OCAK AYINDA ARTIŞ GÖZLENDİ
Tarım dışı istihdam verileri ise iş gücü piyasasının gücünü koruduğuna işaret etti. Ocak ayında tarım dışı istihdam 143 bin kişi artarak beklentilerin altında kalırken, işsizlik oranı yüzde 4,1’den yüzde 4’e geriledi. Önceki kasım ve aralık ayı verileri yukarı yönlü revize edildi. Ortalama saatlik kazançlar ocak ayında yüzde 0,5 artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti.
Ekonomistler, ocak ayındaki istihdam artışındaki yavaşlamanın, California’daki yangınlar ve aşırı soğuk hava koşullarından kaynaklanmış olabileceğini belirtti. Para piyasalarında, Fed’in bir sonraki faiz indirimini haziran ayında yapacağına dair beklentiler öne çıkmaya başladı.
Fed yetkilileri de piyasalara yönelik değerlendirmelerini sürdürdü. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, iş gücü piyasasının yavaşladığını ancak hala güçlü olduğunu belirtirken, faizlerin bu yıl ılımlı şekilde düşebileceğini dile getirdi. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, istihdam verilerini güçlü bulduğunu ve bunun tam istihdama doğru bir adım olduğunu ifade etti. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Adriana Kugler ise iş gücü piyasasının aşırı ısınma ya da zayıflama sinyali vermediğini, enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiğini vurguladı.
Bu gelişmelerin ardından ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,49’a yükseldi. Dolar endeksi ise yüzde 0,2 artışla 108,3 seviyesinde dengelendi. Altının ons fiyatı, cuma günü 2.886,85 dolarla rekor kırmasının ardından yüzde 0,2 yükselerek 2.860,89 dolardan kapandı. Yeni haftaya ise ons altın yüzde 0,6 yükselişle 2.878 dolardan başladı.
Brent petrolün varil fiyatı ise haftanın ilk işlem gününde yüzde 0,6 artışla 75 dolara yükseldi.
ABD VE AVRUPA BORSALARINDA SON DURUM
New York Borsası'nda cuma günü;
- S&P 500 endeksi yüzde 0,95,
- Nasdaq endeksi yüzde 1,36,
- Dow Jones endeksi yüzde 0,99 oranında değer kaybetti.
Ancak, ABD vadeli endeks kontratları yeni güne pozitif seyirle başladı.
Avrupa borsaları ise cuma günü negatif bir seyir izledi. Yatırımcılar, ABD ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki ticari ilişkilere yönelik gelişmeleri takip ediyor. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ABD'nin AB'ye haksız gümrük vergileri uygulaması durumunda karşılık vereceklerini belirtti. Von der Leyen, "ABD ile toplam ticaret hacmimiz 1,5 trilyon avro. Tarifeler, işletme maliyetlerini artırarak tüketicilere ve işçilere zarar verir" dedi.
Bu hafta Avrupa'da, Almanya'da açıklanacak enflasyon ve Avro Bölgesi büyüme verilerinin ekonomik gidişat hakkında daha fazla ipucu vermesi bekleniyor.
Cuma günü Avrupa'da;
- DAX 40 endeksi yüzde 0,53,
- FTSE 100 endeksi yüzde 0,31,
- FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,18,
- CAC 40 endeksi yüzde 0,43 değer kaybetti.
Avrupa'da endeks vadeli kontratlar haftaya karışık bir seyirle başladı.
ASYA PİYASALARINDA YÜKSELİŞ EĞİLİMİ
Asya piyasaları haftaya pozitif bir başlangıç yaptı. Çin ve Hong Kong’da teknoloji hisseleri yükselirken, ABD’nin Çin’e yönelik gümrük vergisi kararının beklendiği kadar agresif olmaması risk iştahını artırdı.
Çin'de tüketici fiyatlarındaki durgunluk ve üretici fiyatlarındaki düşüş yılın ilk ayında da sürdü.
- Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 0,5 artarken,
- Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yüzde 2,3 geriledi.
Japonya’da açıklanan verilere göre, aralık ayında dış ticaret dengesi 62,3 milyar yen fazla vermesine rağmen beklentilerin altında kaldı. Cari işlemler fazlası ise 1,1 trilyon yen olarak gerçekleşti.
Bu gelişmelerin ardından Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1,
- Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3,
- Hang Seng endeksi yüzde 1,3 yükseldi.
- Güney Kore'de Kospi endeksi ise yatay seyretti.
BORSA İSTANBUL VE DOLAR/TL
Yurt içinde, Borsa İstanbul BIST 100 endeksi cuma gününü yüzde 1,11 değer kazanarak 9.951,65 puandan tamamladı. Dolar/TL kuru ise yüzde 0,2 artışla 35,9675 seviyesinde kapanırken, bugün bankalararası piyasada yüzde 0,1 yükselişle 36,0210 seviyesinden işlem görüyor.
Analistler, bugün yurt içinde işsizlik oranı ve sanayi üretimi, yurt dışında ise Avro Bölgesi Sentix yatırımcı güven endeksinin takip edileceğini belirtti. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10.000 ve 10.100 puanın direnç, 9.900 ve 9.850 seviyelerinin ise destek konumunda olduğu ifade edildi.