ABD’de enflasyonun hızlandığını gösteren veriler, Fed’in faiz indirimi konusunda temkinli tutumunu sürdüreceğine yönelik beklentileri güçlendirirken, varlık fiyatlamalarında da belirsizliğe yol açıyor.

TÜFE, YÜZDE 3 ARTIŞ GÖSTERDİ

Ocak ayında ülkede Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), aylık bazda yüzde 0,5, yıllık bazda ise yüzde 3 artarak tahminleri aştı. TÜFE, Ağustos 2023’ten bu yana en hızlı aylık yükselişini kaydederken, yıllık enflasyon da Temmuz 2024’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Enerji ve gıda fiyatlarının hariç tutulduğu çekirdek enflasyon ise aylık bazda yüzde 0,4, yıllık bazda ise yüzde 3,3 olarak açıklandı.

Uzmanlar, beklenenden yüksek gelen enflasyon verilerinin, ABD Başkanı Donald Trump’ın politikalarının Fed’in enflasyonla mücadele sürecini zorlaştırabileceğine dair endişeleri artırdığını belirterek, bugün açıklanacak üretici fiyat verilerinin piyasa yönü üzerinde etkili olacağını ifade etti.

"ENFLASYON HEDEFLERİMİZE YAKLAŞTIK"

Fed Başkanı Powell, Kongre’de yaptığı sunumun ikinci gününde, enflasyon hedeflerine yaklaştıklarını ancak henüz ulaşmadıklarını vurgularken, açıklanan verilerin de bunu teyit ettiğini söyledi. Trump’ın faizlerin düşürülmesi gerektiğine dair açıklamalarına ilişkin soruya yanıt olarak Powell, kararlarını ekonomik gelişmelere göre alacaklarını belirtti.

Para politikasını şu an için kısıtlayıcı tutmak istediklerini ifade eden Powell, gümrük tarifeleri nedeniyle faiz politikasında değişiklik yapmaları gerekebileceğini ancak bunun nasıl olacağını mevcut politikaların tam olarak yürürlüğe girmeden kestirmenin zor olduğunu dile getirdi. Fed yetkililerinin değerlendirmeleri de takip edilirken, Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, son enflasyon verilerini "uyanışa sebep olacak nitelikte" olarak yorumladı. Goolsbee, benzer verilerin birkaç ay daha devam etmesi durumunda Fed’in işinin tamamlanmadığı anlamına geleceğini belirtti.

"ENFLASYON RAKAMLARI DİKKATLE TAKİP EDİLMELİ"

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ise iş gücü piyasasının güçlü bir performans sergilediğini ancak enflasyon rakamlarının dikkatle izlenmesi gerektiğini söyledi. Ekonominin beklendiği gibi ilerlemesi halinde 2026’nın başlarında yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşılabileceğini ifade eden Bostic, Fed’in bu noktada nötr faiz seviyesine yaklaşmasını beklediğini, bunun da yüzde 3 ila 3,5 aralığında olabileceğini dile getirdi.

YILIN İLK FAİZ İNDİRİMİ İÇİN TEMMUZ AYI ÖNGÖRÜLÜYOR

Beyaz Saray sözcüsü Karoline Leavitt, ABD Başkanı Donald Trump’ın Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile bugün gerçekleştireceği görüşme öncesinde karşılıklı tarife uygulamalarına ilişkin karar açıklayabileceğini duyurdu. Bu gelişmelerin ardından, para piyasalarında Fed’in yılın ilk faiz indirimini temmuz ayında yapacağına yönelik beklentiler ön plana çıkıyor.

"RUSYA İLE MUTABAKATA VARDIK"

Jeopolitik alanda ise Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin ardından, Ukrayna’daki savaşın sona ermesi için müzakere sürecine başlanması konusunda Rusya ile mutabakata vardıklarını açıkladı.

BRENT PETROL FİYATINDA DÜŞÜŞ YAŞANDI

ABD’de enflasyon verilerinin ardından 10 yıl vadeli hazine tahvili faizi yüzde 4,66 seviyesine çıktıktan sonra yüzde 4,61 seviyesinde dengelendi. Dolar endeksi ise yüzde 0,3 düşüşle 107,6 seviyesine geriledi. Altının ons fiyatı dün 2 bin 901 dolardan kapanırken, yeni günde yüzde 0,7 artarak 2 bin 922 dolardan işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı ise bir önceki kapanışın yüzde 0,8 altında 74,3 dolardan satılıyor.

AVRUPA PİYASALARINDA OLUMLU SEYİR GÖZLENDİ

New York Borsası’nda dün, S&P 500 endeksi yüzde 0,27, Dow Jones endeksi yüzde 0,50 değer kaybederken, Nasdaq endeksi yatay seyir izledi. ABD endeks vadeli kontratları ise yeni güne pozitif bir başlangıç yaptı. Avrupa piyasalarında dün İtalya hariç olumlu bir seyir gözlenirken, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Antonio Costa, ticarette gümrük tarifeleri uygulamak yerine anlaşmanın daha faydalı olacağını belirtti. Costa, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile birlikte Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenecek AB-Kanada Liderler Zirvesi öncesinde açıklamalarda bulundu.

Von der Leyen ise ticaretin karşılıklı fayda sağlayabileceğini ve "kazan-kazan" durumuna yol açabileceğini vurgulayarak, AB ve Kanada’nın güçlü müttefikler olduğunu ifade etti. Kanada’nın G7 başkanlığında Ukrayna’ya destek, ekonomilerin karbon salınımını azaltması, rekabet gücünün artırılması ve ticari işbirliklerini ele alacaklarını belirtti.

Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşması’nın (CETA), iki taraf arasındaki ticaretin yüzde 66 artmasını sağladığını vurgulayan von der Leyen, anlaşmanın faydalarına dikkat çekti.

ALMANYA'NIN ENFLASYON VERİLERİ YATIRIMCILARIN ODAĞINDA

Bugün Avrupa’da Almanya’nın enflasyon verileri yatırımcıların odağında bulunuyor. Düne bakıldığında, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,50, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,34 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,17 yükselirken, İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,14 düşüş kaydetti. DAX 40 ve FTSE 100 endeksleri kapanışta rekor seviyeye ulaştı. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar güne pozitif başladı.

Asya piyasalarında da alıcılı bir seyir izlenirken, Ukrayna’daki savaşı sona erdirmeye yönelik müzakere beklentileri ve Trump’ın tarifeler konusunda agresif bir politika izlemeyeceğine yönelik iyimserlik, bölgedeki risk iştahını artırıyor.

Bugün açıklanan verilere göre, Japonya’da ocak ayına ilişkin Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) aylık bazda yüzde 0,3 artarak tahminlere paralel gerçekleşirken, yıllık bazda yüzde 4,2 ile beklentilerin üzerinde geldi.

Bu gelişmelerle birlikte, kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,4, Güney Kore’de Kospi yüzde 1,1, Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0,2 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 2,3 değer kazandı.

Yurt içinde ise dün alıcılı seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi günü yüzde 1,04 değer kaybederek 9.779,57 puandan tamamladı. Bugün yatırımcılar ocak ayı ödemeler dengesi verilerini takip edecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ