Dışişleri Bakanlığı tarafından “Uluslararası Barış Arabuluculuğu Çalıştayı” düzenlendi. Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanlığı (SAM) ile Uluslararası Arabuluculuk Genel Müdürlüğü iş birliğiyle gerçekleştirilen çalıştayda, Bakanlığın ilgili birimlerinden temsilciler, çeşitli üniversitelerden akademisyenler ve düşünce kuruluşlarının temsilcileri bir araya geldi.
ARABULUCULUK ALANINDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR:
Dışişleri Bakanlığı, çalıştayla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, çalıştaya katılarak arabuluculuk alanında yürütülen çalışmalar ve geleceğe yönelik vizyonumuz hakkında bir konuşma yapmıştır. Bakan Fidan, bu alandaki deneyimlerini paylaşmış, Türkiye’nin çatışmaların barışçıl çözümündeki uluslararası özgün rolüne dikkat çekmiş ve akademisyenlerle fikir alışverişinde bulunmuştur. Çalıştay kapsamında düzenlenen oturumlarda, Türkiye’nin uluslararası barış arabuluculuğu alanındaki mevcut konumu tüm boyutlarıyla incelenmiş ve gelecekteki potansiyel yönelimler değerlendirilmiştir” ifadelerine yer verildi.
ANALİZ EDİLEN YÖNLER
Açıklamada, çalıştayda arabuluculuk alanında teori ile uygulama arasındaki ilişkinin ele alındığı, bu doğrultuda akademi ile resmi kurumlar arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi için atılabilecek adımların tartışıldığı belirtildi. "Türkiye’nin uluslararası kuruluşlardaki tematik çalışmaları, geçmiş ve mevcut arabuluculuk girişimleri değerlendirilmiş, arabuluculuk alanındaki özgün özellikleri, gelecekte bu rolün hangi alanlarda daha etkili olabileceği ve bu başlıkta güçlü veya geliştirilmesi gereken yönler analiz edilmiştir” denildi.
"TÜRKİYE BİR AKTÖR HALİNE GELMİŞTİR"
“Türkiye ve Uluslararası Barış Arabuluculuğu Faaliyetleri” başlığı altında, Türkiye’nin arabuluculuk vizyonunun, çatışma risklerini azaltırken refahı artırma hedefiyle, yakın coğrafyadan başlayarak daha geniş bir bölgede sürdürülebilir barış ve istikrar zeminini desteklemeye dayandığı vurgulandı. Açıklamada, "Diplomasi ve diyalog, çatışma ve savaşa karşı en etkili araçlar olarak benimsenmektedir. Bu çerçevede, barış ve istikrarı sağlamada aktif bir rol üstlenme anlayışı arabuluculuk faaliyetlerimizin temelini oluşturmaktadır. Türkiye, son yıllarda arabuluculuk alanında artan etkisi, başarısı ve görünürlüğüyle uluslararası alanda itibar gören bir aktör haline gelmiştir. Uzun süredir uluslararası barış arabuluculuğu alanında farkındalık ve kapasite artırma çalışmalarında öncü rol üstlenmektedir” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada ayrıca, "BM, AGİT ve İİT kapsamındaki girişimlerdeki eşbaşkanlık rolümüz, düzenlediğimiz Arabuluculuk Konferansları ve Arabuluculuk Sertifika Programları bu alandaki etkinliğimizin önemli unsurlarındandır. Ülkemiz, önleyici diplomasi ve arabuluculuk çerçevesinde bölgemizde ve geniş bir coğrafyada çok sayıda girişime liderlik etmektedir” denildi.