Yeni düzenlemeyle, imar planında umumi ve kamu hizmetlerine ayrılan özel mülkiyet alanlarının kamuya kazandırılmasında, vatandaşların mağduriyet yaşamadan çözüm üretilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda, “imar hakkı aktarımı” tanımı, İmar Kanunu’na eklendi.
İmar hakkı aktarımı şu şekilde tanımlandı:
"1/1000 ölçekli uygulama imar planının bulunduğu, arazi ve arsa düzenlemesi yapılmış ya da yapılamayan alanlarda, parselin tamamının ya da bir kısmının umumi ve kamu hizmet alanlarında kalması sebebiyle, parsel üzerindeki özel mülkiyete konu yapılaşma hakkının başka parsel ya da parsellere taşınması işlemidir."
Bu düzenleme, kamu hizmet alanlarının kamuya mali külfet getirmeden mülkiyetine geçirilmesini sağlarken, vatandaşların da mülkleri üzerindeki kısıtlamalardan kurtulmasına olanak tanıyacak.
ÖDEME SÜREÇLERİ NASIL OLACAK?
İmar Kanunu’nun 18. maddesinde yer alan değişikliğe göre, mevcut yapıların düzenleme ortaklık payı alınamayan durumlarında, bu pay bedelle telafi edilebilecek. Bu kapsamda:
- Bedel Takdiri: Bedel, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'na göre lisanslı gayrimenkul değerleme uzmanları veya İdare Takdir Komisyonları tarafından belirlenecek.
- Ödeme Süreci: Tespit edilen bedel ödenmedikçe tapuda herhangi bir işlem yapılamayacak. Tapu kütüğüne beyanlar hanesine işlenecek bu bedel, tescil tarihinden itibaren en geç bir yıl içinde ödenecek.
YÜZDE 10 İNDİRİM İMKANI OLACAK
Düzenleme kapsamında değer artış payı oranı, artan değerin yüzde 90’ı olarak belirlendi. Daha hakkaniyetli bir ödeme planı getirilerek, değer artış payının taksitle ödenebilmesi sağlandı. Peşin ödeme tercih edenler için yüzde 10 indirim imkânı tanındı.
Yeni yasa ile getirilen düzenlemelerin, kamu ve vatandaşlar arasındaki mülkiyet kaynaklı anlaşmazlıkların çözümünde etkili bir yol sunması bekleniyor.