Konya iş dünyası temsilcileri, Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönüşlerinin iş gücü açığını daha da artıracağına dikkat çekti. Konya Ticaret Odası (KTO), Konya Ticaret Borsası (KTB) ve Konya Sanayi Odası (KSO) tarafından yapılan ortak açıklamada, çözümün mesleki eğitimde olduğu vurgulandı.
SURİYELİ ÇALIŞANLARIN KATKILARI ÖNE ÇIKTI
Açıklamada, Suriyelilerin Türkiye’de çalışma hayatına dahil olmalarının üretime büyük katkılar sunduğu ifade edilerek, “Ülkelerindeki zulümden kaçarak ülkemize sığınan Suriyeli kardeşlerimiz, Konya da dahil olmak üzere pek çok ilimizde üretime önemli katkılar sağlamaktadır” denildi.
KALICI ÇÖZÜM MESLEKİ EĞİTİMDE
Suriyelilerin ülkelerine dönmelerinin ardından, Konya’da iş gücü açığının daha da derinleşebileceği belirtilen açıklamada, "Sanayi, tarım, inşaat ve hizmet sektörlerinde çalışan Suriyelilerin dönüşleri, iş gücü konusunda zorluklar yaratabilir. Ancak Konya, güçlü sanayi altyapısı ve girişimci ruhu ile bu zorlukların üstesinden gelebilecek kapasiteye sahiptir” ifadelerine yer verildi.
MESLEKİ EĞİTİM VE YABANCI İŞÇİLER ÖNERİLDİ
Konya iş dünyası, büyüyen insan kaynağı sorununa kalıcı çözüm olarak mesleki eğitimi önerdi. Açıklamada, “Mesleki eğitimi artırarak gençleri üretimin ihtiyaç duyduğu alanlarda yetiştirmek ve sektörel ihtiyaçlara uygun eğitim programları oluşturmak, iş gücü kalitesini artıracaktır” denildi. Ayrıca, yabancı işçilerin kayıtlı şekilde çalışma hayatına dahil edilmesinin de önemli bir alternatif olarak değerlendirildiği vurgulandı.