Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ünal Üstel, Türkiye’den bir grup gazeteciyle bir araya gelerek, Kıbrıs meselesi ve güncel gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“RUMLARLA FEDERASYONU MÜZAKERE ETMENİN İMKANSIZ OLDUĞUNU HERKES GÖRDÜ” 

KKTC Başbakanı Üstel, 2017’de Rumların son anda masadan kalktığı Crans-Montana görüşmelerinin ardından KKTC ve Türkiye’nin bir daha BM parametreleri çerçevesinde Kıbrıslı Rumlarla ortak bir devlet kurma fikrini terk ettiğini hatırlatarak, “Federasyon üzerinde görüşmeyi kabul ettiğimizde müzakere şartlarının ne olduğu belli değil. Bugüne kadar masaya oturan bütün Cumhurbaşkanları bunu yaşadı. En son Crans-Montana’da Rumlarla federasyonu müzakere etmenin imkansız olduğunu herkes gördü” dedi.

“HASPOLAT KAPISI’NI AÇMAK İSTİYORUZ”

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın, Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis ile Kıbrıs’ta bir araya gelerek yeni geçiş kapılarının açılması konusunu ele alma kararı verdiklerini, taleplerin kabul edilebilir olması halinde bunun gerçekleşeceğini söylediğini hatırlatan Üstel, “Haspolat kara kapısını açmak istiyoruz. Hazırlıklarımıza başladık. Rum tarafı bizim kabul edemeyeceğimizi bildiği başka bir yerde kapı öneriyor. Görüşülecek. Haspolat Kapısı’nı açarak ticari araçların geliş geçişiyle geçiş trafiğini rahatlatmak istiyoruz” dedi. Şu anda tek kapı planlandığını kaydeden Üstel, görüşmeler çerçevesinde başka kapıların da gündeme gelebileceğini kaydetti.

“GÜNEY YÖNETİMİ GEÇİŞ OLMAMASI İÇİN HER TÜRLÜ BASKIYI YAPIYOR”

Güney Kıbrıs yönetiminin Kuzey’e geçişleri engelleme politikasını sürdürdüğünü vurgulayan Başbakan Üstel, “Biz kendi tarafımızda kapıları iyileştiriyoruz ama Rum tarafı kendi tarafında bunu yapmıyor ki sıkışıklık oluşuyor. Lokmacı Kapısı yaya geçiş kapısı. Orada da her türlü baskıyı yapıyorlar, geçiş olmaması için. Biz Türk Lirası kullandığımız için bazı şeyler burada euro para birimine göre daha ucuz. Ama Rumlar buraya gelmesin, bizim ekonomimize katkı olmasın, ticaret olmasın diye eziyet yapmaya devam ediyorlar. Biz mesela Metehan Sınır Kapısı’nı genişlettik. Ama onlar buna karşılık vermiyorlar” şeklinde konuştu.  

“GÜNEYDEN UCUZ DİYE ET ALAN VATANDAŞLARIMIZI DOMUZ ETİ KONUSUNDA UYARIYORUM”

Geçişler başladıktan sonra Kuzey’deki ucuz ürünlere Güney’den talebin artması üzerine Rum Yönetimi’nin bir dizi teşvikle bazı ürünleri ucuzlattığını kaydeden KKTC Başbakanı Üstel, “Dışarıdan et ithal ederek et fiyatlarını düşürdüler. Şimdi biz de teşviklerle et fiyatlarını düşürüyoruz. Bu arada Güney’deki yönetimin etin fiyatını ucuzlatmak için domuz eti kullanabileceğini de hatırlatmak isterim. Ucuz diye oradan alışveriş yapan vatandaşlarımızın dikkatli olması lazım” şeklinde konuştu.

“BÖYLE BİR DÖNEMDE ERKEN SEÇİM İNTİHAR OLUR”

Muhalefetin erken seçim çağrılarını da yanıtlayan KKTC Başbakanı, “Yanıbaşımızda savaş var. Pandemiden sonra ekonomi hâlâ düzelmedi. Dövizde dalgalanmalar var. Dünyada taşlar oturmadı. Böyle bir dönemde erken seçim intihar olur” dedi.

UBP’nin 2013 sonrası bölünmesinin ardından KKTC’de kısa ömürlü 8 hükümet kurulduğunu kaydeden Üstel, “Ekonomimiz küçük ve bu istikrarsızlıklardan etkileniyor. Birbiri ardına kısa süreli hükümetler gelince gerekli pek çok yatırım eksik kaldı. Bugün yaşadığımız elektrik sıkıntısının bir nedeni de gerekli kararların alınamaması ve yatırımların yapılamaması” diye konuştu.  

Kaynak: anka