Hava sıcaklıklarının düşmesiyle artan soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyon vakalarına karşı uzmanlar, bağışıklığı güçlendirmek için bitki çaylarının tüketimini tavsiye ediyor. Ancak bu çayların doğru şekilde hazırlanıp tüketilmesi büyük önem taşıyor.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Teknikeri Ayşen Çebiç, kış aylarında bağışıklığı desteklemek isteyenlere kış çayı tüketmelerini önerdi. Çebiç, kış çayı karışımında kök zencefil, zerdeçal, tarçın, havlıcan, narçiçeği ve kuşburnu gibi bitkilerin bulunmasının önemine dikkat çekti.

“ZENCEFİL BOĞAZ AĞRISINA VE ENFEKSİYONLARA İYİ GELİYOR”

Zencefilin bağışıklığı artırıcı özellikleriyle öne çıktığını belirten Çebiç, “Boğaz ağrısı, bademcik enfeksiyonu ve boğazda gıcıklanma şikayetlerinde zencefil oldukça etkili. Antibiyotik tedavisine başlamadan önce mutlaka kış çayını öneriyorum. Kış çayı, boğaz enfeksiyonlarının hafifletilmesinde ve metabolizmanın güçlendirilmesinde çok büyük rol oynuyor” dedi.

Çebiç, kış çayı hazırlarken kaliteli malzemelerin kullanılmasını ve karışımın doğru şekilde hazırlanmasını vurguladı: “Bitki çayı hazırlarken malzemelerin birinci kalite olmasına özen gösteriyoruz. Tarçın, zerdeçal, zencefil gibi temel malzemelerin yanı sıra yazın kurutulan meyve kuruları ve hibiskus da kış çayında tercih ediliyor.”

“ŞEKER YERİNE BAL KULLANIN”

Kış çayının tatlandırılmasıyla ilgili de önerilerde bulunan Çebiç, “Şeker, bitki çayının özünü kaybetmesine neden oluyor. Bu yüzden şeker yerine doğal bal kullanmanızı öneriyoruz. Çayı tatlandırmadan da tüketebilirsiniz ancak acı bir tat tercih etmeyenler için bal iyi bir alternatiftir” diye konuştu.

“KIŞ ÇAYI KAYNATILMAMALI, DEMLENMELİ”

Kış çayının hazırlık aşamasına dikkat çeken Çebiç, doğru yöntemle yapılmadığında faydasını kaybedeceğini belirtti: “Bitki çayları kaynatılarak değil, demleme yöntemiyle hazırlanmalı. Kaynamış suyun içerisine kış çayı malzemeleri eklenip 10 dakika demlendikten sonra tüketilmeli. Kaynatılarak hazırlanan çaylar, özelliğini yitirir ve vücuda fayda sağlamaz.”

Çebiç ayrıca meyve kabuklarının bitki çayı yapımında değerlendirilebileceğini hatırlattı: “Tükettiğiniz meyvelerin kabuklarını çöpe atmak yerine, zencefil, zerdeçal ve tarçınla karıştırarak çay yapabilirsiniz. Bu yöntem hem çocukların hem de yetişkinlerin bağışıklığını destekler.”

Kış çayı tüketiminde 7 yaş ve üzeri için uygun olduğunu ifade eden Çebiç, şeker hastalarının tarçın ve kuşburnundan faydalanabileceğini, insülin direnci düşük olanların ise narçiçeği gibi bileşenlere yönelmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Merkezi