Karadut, sağlık açısından pek çok fayda sunan eşsiz bir meyvedir. Taze olarak tüketilebileceği gibi; suyu, çayı ve yaprağı da kullanılır. Her bir formu, kendine has özelliklere sahiptir.
Beslenme uzmanlarının sağlık destekçisi olarak vurguladığı karadut, günlük olarak tüketildiğinde, demir başta olmak üzere; vitamin, mineral ve lif ihtiyacını önemli ölçüde karşılar. Ayrıca, beta karoten ve antioksidan desteği sunarak vücudu güçlendirir. Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte ağaçlarında olgunlaşan karadut, lezzetiyle olduğu kadar sunduğu şifalarla da değerlidir. Peki, karadutun sağlığımıza kattığı faydalar neler? Gelin, hep birlikte karadutu yakından inceleyelim...
Karadutun Faydaları
Karadut, zengin besin içeriği ile vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral ve liflerin önemli bir kaynağıdır. Karadutun sağladığı bazı faydalar şöyledir:
- A, B ve K vitaminleri, fosfat, magnezyum ve kalsiyum gibi değerli bileşenler sayesinde karadut, vücut sağlığını destekler.
- İçeriğindeki düşük şeker oranı sayesinde kilo kontrolü sağlar.
- Kalsiyum ve magnezyum içeriği, kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur ve düzenli tüketildiğinde menopoz sonrası osteoporoz riskini azaltır.
- Günlük demir ihtiyacını büyük ölçüde karşılar. Demir eksikliği yaşayanlar karadut tüketebilirler.
- Karadut, ağız içindeki yaraların iyileşmesine yardımcı olur.
- Güçlü bir antioksidan kaynağı olan karadut, vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur; özellikle böbrek ve karaciğerdeki zararlı maddelerin giderilmesini destekler.
Karadut Suyunun Faydaları
Karadut suyu, sağlık açısından pek çok fayda sunan bir içecek. Bu faydaları şöyle ele alabiliriz:
- Vitamin ve mineraller ile dolu olan karadut suyu, vücudun zinde kalmasına katkı sağlar.
- Vücuda sağladığı enerji ile birlikte cildin parlak görünmesine yardımcı olur.
- İçindeki ellagiç maddesi, kanser ile savaşma özellikleri taşır.
- İçeriğindeki bileşenler sayesinde erken yaşlanma belirtilerinin önüne geçer.
- Sindirim sistemine yardımcı olarak kabızlık problemlerini giderir.
- Kanı temizleyerek anemi gibi hastalıklara karşı destekleyici bir rol oynar.
- Antioksidan özellikleri ile hücrelerin zarar görmesini önleyerek genel sağlığı destekler.
Karadut Kilo Verdiren Bir Meyve Mi?
Karadut, lif açısından zengin bir meyve olduğu için sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına katkı sağlar. İçeriğinde bulunan çözünmeyen lifler, kalın bağırsaktaki suyun emilimini kolaylaştırarak dışkılamayı destekler.
Karadutun sindirim sistemine sağladığı bu olumlu etki, kilo verme sürecinde de fayda sağlar. Mevsiminde tüketilen günde bir porsiyon (yaklaşık 100 gram) karadut, zayıflamaya yardımcı olur.
Karadut Günlük Olarak Ne Kadar Tüketilmeli?
Eğer karadut taze meyve olarak yenilecekse, günde yaklaşık olarak 1 su bardağı kadar tüketmek idealdir. Karadut suyu tercih ediliyor ise, günde 1 bardak yeterli olacaktır. Bunun yanı sıra, karadut çayı da oldukça sağlıklı bir seçenektir; çay olarak tüketilecek ise günde 1 fincan içmek yeterlidir.
Karadut şurubu kullanmayı tercih edenler için ise günde 2-3 tatlı kaşığı tüketimi önerilmektedir.
Kimler Karadut Tüketmemeli?
Karadut, bazı kişilerin dikkatli bir şekilde tüketmesi gereken bir meyve. Diyabet hastalarının karadutu fazla miktarda tüketmemesi gerekir. Ayrıca, karaduta karşı alerjisi bulunan kişiler de bu meyveden uzak durmalıdır.
Ciddi kronik hastalıkları bulunan kişiler de karadut tüketmemelidir. Bunun yanı sıra hamile ve emziren kadınlar, karadut tüketmeden önce doktorlarına danışmalıdır.
Karadutun Kalori ve Besin Değerleri
200 gram karadut için kalori ve besin değerleri aşağıdaki gibidir:
- Kalori (kcal): 686
- Protein (g): 3.98
- Yağ (g): 112
- Karbonhidrat (g): 0
- Lif (g): 4.4
- Demir: 0
- Kolesterol (mg): 0
- Vitamin A (IU): 0
- Vitamin C (mg): 0
- Sodyum (mg): 0.04
- Potasyum (mg): 0.34
- Kalsiyum (mg): 0