Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Trabzon’un Akçaabat ilçesinde meydana gelen 3.2 büyüklüğündeki depremi değerlendirerek, Karadeniz sahilinin hem kuzeyden Karadeniz fayı, hem de güneyden Kuzey Anadolu ve Kuzeydoğu Anadolu fayları tarafından tehdit edildiğini vurguladı. Bektaş, “AFAD verilerine göre Karadeniz fayının önümüzdeki 50 yıl içinde yüzde 90 olasılıkla 6.6 büyüklüğünde deprem üretmesi bekleniyor. Yüzde 10 olasılıkla daha büyük bir deprem de mümkün. Bölgedeki yapı stokunun buna uygun inşa edilmesi gerekiyor” dedi.

SAHİL KESİMLERİNDE RİSK YÜKSEK

Bektaş, sahil bölgelerinin risk altında olduğunu belirterek, “Trabzon ve Rize’de son yıllarda yaşanan depremler, faylardaki gerilimin arttığını gösteriyor. Sahil kesimleri, kumsal alanlar nedeniyle daha büyük risk taşıyor ve bu bölgelerde depremin etkisi artabilir” ifadelerini kullandı.

"DEPREME HAZILIKLI OLUN"

2012 yılında Trabzon açıklarında meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin artçıları ve Rize Çamlıhemşin’de 2024’te yaşanan 4.7 büyüklüğündeki deprem, bölgedeki gerilim artışına işaret ediyor. AFAD verilerine göre, Karadeniz sahili her an 6.6 büyüklüğünde ya da daha büyük bir depreme hazırlıklı olmalıdır.

Kaynak: HABER MERKEZİ