Hadrianopolis Antik Kenti, Karabük'ün Eskipazar ilçesi'nde büyük bir alana yayılmış şekildedir. Antik Kent'te kazı çalışmaları sürerken ziyaretçiler için hazır olan kısımda kilise, geç roma konutu ve hamam yer alır. Karabük'ün çok bilinmeyen gizli hazinesi Hadrianopolis Antik Kenti'yle ilgili bilgileri TV Nota sizler için derledi.
Dört Nehir Kilisesi
Hadrianopolis Antik Kenti'nin çekirdek bölgesi olarak adlandırılan yerde bulunan 'Dört Nehir Kilisesi'nin zemininde mozaikler yer alır. Zeminde yer alan mozaiklerin bir bölümünde 4 adam mozaiği vardır. 4 adamın 4 nehri (Fırat Nehri, Dicle Nehri, Nil Nehri ve Phison) temsil ettiği söylenir. Phison Nehri kuruduğu için yeri bilinmemektedir.
Kilisenin önemli özelliklerinden biri de zeminde bulunan boğa mozaiğidir. Türkiye’de bulunan tek yansıma tekniği ile yapılan mozaik olma özelliği taşıyan boğa mozaiği yalnızca Dört Nehir Kilisesi’nde vardır.
Zeminde bulunan mozaiklerden bir diğeri de kırmızı harflerle yazılan Grekçe yazıttır. Yazıtta, ''Adak gereğince sadık Scholarius Himerius’un ve dürüst, saygın Valentina’nın bir hediyesidir'' yazılıdır. Bu yapı, kilise olarak kullanıldıktan sonra yerdeki mozaiklerin bir kısmı sökülerek önemli din adamlarının mezarı olarak kullanılmaya devam etmiştir.
Geç Roma Konutu
Antik kentte yer alan yapılardan bir diğeri Geç Roma Konutu’dur. Dört Nehir Kilisesi ile arasında yaklaşık olarak 300 metre vardır. Kazısına 2007 yılında başlanan yapının kazısı henüz tamamlanmamıştır. Günümüze kadar yapılan kazı çalışmalarından konutun 9 odası olduğu ve M.S. 4-5. yüzyıla ait olduğu saptanmıştır. Konutta yatak odası olduğu değerlendirilen odanın zemininde mozaikten bir karı-koca portresi vardır.
Güney Hamamı
Dört Nehir Kilisesi ile arasında 200 metre mesafe olan Güney Hamamı, giriş kısmı güneye gelecek şekilde bir doğal kayanın üzerinde yapılmıştır. Yapılan kazı çalışmaları ile hamamın şu ana kadar 13 bölümü ortaya çıkarılmıştır. Hamamın M.S. 5. yüzyılda inşa edildiği bilinmektedir.