Uzun süredir kalbin, beyinle bağlantılı otonom sinir sistemiyle kontrol edildiği düşünülüyordu. Ancak yapılan araştırma, kalp duvarındaki sinir ağının beklenenden çok daha karmaşık olduğunu ve ritim düzenlemesinde bağımsız bir rol oynadığını ortaya koydu.

"HAYATİ BİR ROL OYNUYOR"

Karolinska Enstitüsünden Doç. Dr. Konstantinos Ampatzis, "Bu küçük beyin, tıpkı beynin solunum veya hareket gibi ritmik fonksiyonları düzenlediği gibi, kalp atışını kontrol etmede hayati bir rol oynuyor" dedi.

Araştırma, kalpte farklı işlevlere sahip bir dizi nöron türünün bulunduğunu ortaya koydu. Bunlardan biri, kalbin "doğal uyarıcı" işlevini gören bir grup nörondur. Bu buluş, kalp ritminin nasıl kontrol edildiğine dair mevcut anlayışı değiştirmekle kalmayıp klinik alanda da yeni olanaklar sunuyor.

BİLİM İNSANLARI, KALPTEKİ NÖRONLARI HARİTALADI

İnsan kalbiyle benzer ritim ve işlevlere sahip zebra balıkları üzerinde yapılan çalışmada bilim insanları, tek hücre RNA dizilemesi, anatomik analizler ve elektrofizyolojik teknikler kullanarak kalpteki nöronların yapısını, düzenini ve fonksiyonunu haritaladılar.

“YENİ TEDAVİ HEDEFLERİ BELİRLEMEYİ AMAÇLIYORUZ”

“Kalbin sinir ağı ile beyin arasındaki etkileşimi, egzersiz, stres veya hastalık gibi farklı koşullarda araştırmaya devam edeceğiz" diyen Dr. Ampatzis, Kalbin nöral ağındaki bozulmaların çeşitli kalp rahatsızlıklarına nasıl katkı sağladığını inceleyerek yeni tedavi hedefleri belirlemeyi amaçlıyoruz” diye kaydetti.

Kaynak: Haber Merkezi