CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, 9. Yargı Paketi’nin görüşüldüğü TBMM Adalet Komisyonu’nda; kadınların evlenince eşlerinin soyadını almasına ilişkin düzenlemeyi eleştirdi:

Enginyurt'tan, Yapıcıoğlu'na suç duyurusu Enginyurt'tan, Yapıcıoğlu'na suç duyurusu

"Çocuklar kötü etkilenecek’ diyorsunuz. Çocukların kötü etkileneceğine dair bir tane bilimsel çalışma var mı? Öyleyse, boşanmadan da çocuklar kötü etkileniyor değil mi? Boşanmada da soyadı tekrar değişiyor. O zaman, boşanma sonucunda ‘Annesiyle babasının soyadı farklı olacak, kötü etkilendi.’ Boşanmayı mı yasaklayacağız? Kanun böyle yapılır mı? Anayasa denen bir şey var”

"KİMSE KİMSENİN SOYADINI ALMASIN"

Gökçen, "kadının soyadı" ile ilgili öngörülen düzenleme konusunda da şunları söyledi:

"Bu, önemli bir mesele. Burada bir düzenleme yapılıyor, başlığına ‘kadının soyadı’ yazıyorsunuz, kadınla erkek arasında Anayasa’ya açıkça aykırı bir düzenleme yapıyorsunuz. Yıllardır bir kronolojisi var zaten bu işin, Yargıtay, AİHM, AYM kararları var. Hem bireysel başvuru kararı hem iptal kararı var. Meclise verilen bir süre var, süre boyunca yapılmayan bir iş var. Yani işin geçmişi çok eskiye dayanıyor ama bugüne geldiğimizde de bu kadar açık bir düzenlemeye ‘aykırılık’ diyorsunuz, aykırılık getiriyorsunuz. Sonra o düzenlemenin Anayasa’daki eşitlik kısmını okumuyorsunuz, getiriyorsunuz ‘kadının soyadı’, itiraz edince de ‘Niye kadına vurgu yapıyorsunuz, erkeklerle kadınlar eşit değil miydi?’ Eşlerin soyadı diyelim, aile soyadı diyelim. Eşler birinin soyadını nasıl alacak, bunu düzenleyelim.' Kimse kimsenin soyadını almasın, dayatma olmasın. Bunları düzenleyelim ama siz ayırımcı düzenlemeyi getireceksiniz. AYM kararına, kadınların talebine, kadınların itirazına, hatta erkeklerin itirazına rağmen, hukuka rağmen getireceksiniz. Sonra da diyeceksiniz ki ‘Kadınlar buna niye itiraz ediyor canım, başka dertleri yok muymuş’ Başka dertleri var kadınların, çocukların da var. ‘Kötü etkilenecek’ diyorsunuz. Çocukların kötü etkileneceğine dair bir tane bilimsel çalışma var mı ya burada? Nasıl bir kötü etkilenme durumu var? Öyleyse, boşanmadan da çocuklar kötü etkileniyor değil mi? Boşanmada da soyadı tekrar değişiyor. O zaman, boşanma sonucunda ‘Annesiyle babasının soyadı farklı olacak, kötü etkilendi.’ Boşanmayı mı yasaklayacağız? Kanun böyle yapılır mı? Anayasa denen bir şey var." dedi

"ÖNCE KADINA ŞİDDETİ KONUŞALIM"

"Birçok ülkeye, uygulamalara baktık. Bir aile bütünlüğü meselesi var, zaten ‘Aile bütünlüğü böyle sağlanır -veya- aile böyle korunur’ diyorsanız, önce aile içi şiddeti, çocuk istismarını, kadına şiddeti konuşmamız lazım. İstanbul Sözleşmesi kalktı, ne gibi bir fayda elde ettiniz, bunu açıklamanız lazım. Dün KEFEK’te duyduğumuz kadarıyla, milyonlarca kadın uygulamayı indirmiş ve bundan gurur duyuluyor. Türkiye'de milyonlarca kadın telefonunda şiddete karşı uygulama indirdi diye gurur duyuluyor iktidar tarafından, inanılmaz bir şey. Ailenin korunmasını burada bize soyadıyla anlatıyorsunuz."

"BU GELENEK DENEN ŞEY NEREDE OLUŞMUŞ"

"Bir kültür meselesi var değil mi? Türk kültürüne uygunluk, sosyoloji, gelenekler bunlarla açıklanıyor. Acaba hangi kaynaktan geliyor bu soyadı meselesi? Osmanlı'da öyle bir şey yok. Türkiye'de soyadı zaten Cumhuriyet'ten sonra gelmiş bir şey. Bu ‘gelenek’ denen şey nerede oluşmuş, nasıl oluşmuş? İslam’dan mı kaynaklanmış yoksa Türk Cumhuriyetleri'nden mi kaynaklanmış? Çok ilginç. Türkiye Cumhuriyeti devleti haricinde hiçbir Türk devletinde böyle bir soyadı dayatması kanununa rastlamadık. Varsa söyleyin lütfen. İslam devletlerine, laik olmayan cumhuriyetlere, devletlere baktık, burada da yok böyle bir şey. Bu nereden çıkıyor? Bir şey uyduruyorsunuz, getiriyorsunuz, sonra da ‘Geleneğimiz budur’ diyorsunuz. Çok ilginç."

ETKİ AJANLIĞI 

"Bir insanın, yaşına gelene kadar,  kendini dünyaya tanıtması var, yaptığı işler var, kariyeri var. Veya hiçbir şey olmasın, kendi tercihi var, isteği var. Diyorsunuz ki ‘Bundan sonra size bunu dayatıyoruz, kendinizi böyle ifade edeceksiniz.’ Bunları anlamak mümkün değil. Bundan sonraki yargı paketleri olacak, bir strateji belgesi var ama biz şimdiye kadar iktidar ağzından bir tane ‘Şu bir sorundur’ cümlesini duymuyoruz. Yani bir sorun yoksa niye yargı paketi hazırlıyorsunuz? Bundan sonraki yargı paketinde ‘etki ajanlığı’ denilen o ucube kanun gelecek mi? Biz bunu yine basından mı takip edeceğiz milletvekilleri olarak bunları açıklamanız lazım.”

Komisyonda, Anayasa'ya aykırılık gerekçesiyle verilen iki önerge de oy çokluğuyla reddedildi.

 

Kaynak: ANKA