İzlanda’nın yeni hükümeti, Avrupa Birliği (AB) üyeliği konusunda 2027 yılına kadar bir referandum düzenlemeyi planladığını açıkladı. Başbakan Kristrun Frostadottir liderliğindeki hükümet, bu süreçte İzlanda kronunu korumanın ekonomik etkilerini değerlendirmek üzere uzmanlardan oluşan bir komisyon kurmayı hedefliyor.
Yeni Dışişleri Bakanı Þorgerdur Katrin Gunnarsdottir, AB üyeliği konusunda halkın görüşüne başvurulmasının önemine dikkat çekerek, "Parlamento’da, AB katılım müzakerelerinin devam edip etmeyeceği konusunda bir referandum yapılmasını öneren bir tasarının kabulü konusunda uzlaştık. Referandumun en geç 2027 yılında gerçekleştirilmesi öngörülüyor," dedi.
Liberal Reform Partisi lideri de olan Gunnarsdottir, AB yanlısı politikalarıyla biliniyor ve katılım müzakerelerinde kilit bir rol üstlenmesi bekleniyor.
AB ÜYELİĞİNE DESTEK ARTIYOR
Maskina adlı araştırma şirketinin haziran ayında yaptığı ankete göre, İzlanda halkı arasında AB üyeliğine olan destek artış gösteriyor. Ankete katılanların %54’ü İzlanda’nın AB’ye katılmasını desteklerken, çoğunluk AB üyeliğinin hane halkına mali açıdan fayda sağlayacağını düşünüyor. Ayrıca, katılımcıların %74,2'si bu konunun referandumla karara bağlanması gerektiğine inandığını belirtti.
YENİ HÜKÜMET GÖREVDE
İzlanda’nın yeni hükümeti, güneybatıdaki Hafnarfjördur kasabasında düzenlenen bir törenle Cumhurbaşkanı Halla Tomasdottir tarafından tanıtıldı. Sosyal Demokrat İttifak lideri ve yeni Başbakan Kristrun Frostadottir, ekonomi politikalarına öncelik vereceklerini vurguladı.
Başbakan Frostadottir, “Bu hükümet, ekonomiyi istikrara kavuşturmayı ve faiz oranlarını düşürmeyi hedefliyor. Aynı zamanda özel sektörde daha fazla zenginlik yaratılarak halkın yaşam kalitesini artırmayı amaçlıyoruz,” dedi.
36 yaşındaki Frostadottir, İzlanda tarihinin en genç başbakanı olarak dikkat çekiyor. Üstelik, ülke tarihinde ilk kez tüm iktidar partilerinin liderleri kadınlardan oluşuyor.
Yeni hükümet, idari harcamaları azaltmak amacıyla bakanlık sayısını düşürmeyi de planlıyor. Kasım ayında yapılan erken seçimlerde Sosyal Demokrat İttifak, Liberal Reform Partisi ve Halk Partisi ile koalisyon kurarak hükümetin başına geçti.
Başbakan Frostadottir, hükümetin ekonomiyi canlandırmak ve toplumsal birlik sağlamak için kararlı bir şekilde çalışacağını ifade etti.