Denizli Şehir Hastanesi’nin inşası için 2021 yılında 1 milyar 189 milyon TL ödenirken, hastanenin tamamlanması için şimdi ek olarak 11 milyar 999 milyon TL daha yatırım yapılacak.

Konuyla ilgili İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, TV Nota’ya önemli açıklamalarda bulundu.

Foto Yasin Öztürk

CHP'li Akay: Vatandaşın aklıyla alay ediliyor CHP'li Akay: Vatandaşın aklıyla alay ediliyor

Covid döneminde hastanenin yapımıyla ilgili bazı ürünlerin temin edilememesi ve çok geç temin edilmesi gibi sorunların çıktığından söz eden Öztürk, kauçuk deprem izolatörünün Türkiye'de imalatının olmadığını, Amerika'da ürünlerin teminiyle ilgili Amerika'daki şirket Covid döneminde oldukları için bize bunu 8-10 aydan önce veremeyeceklerini söylüyor. Bu sebepten dolayı ihalenin şekli ve şartı değiştirilirken diğer yandan da o dönemde devlete ihale yapan bütün firmalar zor durumda olduğu için ihaleyi iptal edip yeni bir ihale açmak durumunda kaldıklarını dile getirdi.

Öztürk devamında yeni ihaleye, yatırım yapmış ve şantiyesini kurmuş olan eski firmayı katmadıkları için mahkeme yoluyla ihalenin iptal edildiğini ve inşaatın durduğunu belirtti.

SAĞLIK BAKANIYLA PROBLEM YAŞADILAR”

Üçüncü ihalenin bu şartlarda yapılmaya başlandığını aktaran Öztürk, o dönemin bürokratları, özellikle de Sağlık Bakanıyla bir problem yaşadıklarına dikkat çekti. Öztürk özellikle o firmaya verilmemesi için uğraş verildiğine işaret etti.

“BAKANIN TAVRINDAN DOLAYI DEVLET ZARAR GÖRMÜŞ, HİZMET ALIMI AKSAMIŞ”

Öztürk, “İhaleye davet üzerine olan bir ihale olduğu için ihaleye davet etmesi gerektiği ilk firma bu olması lazımken davetiye çıkarmayarak yarışı başka şirketlerle yapılması sağlandı. Dolayısıyla burada o firmanın bir mağduriyeti söz konusu. Hem o firmayı zor duruma düşürdü hem de şimdiye kadar bitecek olan şehir hastası hâlâ sürüncemede kaldı. Oradaki şehir hastanesi bitirilip bir an önce faaliyete girmesi gereken bir yerde olması gerekirken, sadece bir önceki sağlık bakanının bu kişisel tavrından, o firmaya karşı olan tutumundan kaynaklı hem devlet zarar görmüş durumda hem de bu fiyatların yükselmesiyle hizmet alımını uzun sürede aksamış durumda.

Özellikle üstüne basa basa söylüyorum. Önceki ihalenin yapım aşamasındayken durdurulup yeniden ihaleye çıkmasının sebebi teknik bir şarttı. O teknik şartla Covid döneminde mücbir sebeplerle o deprem izolatörünün Türkiye'de temin edilememesi, Türkiye'de üretimi yapılan deprem izolatörü şartının dönmesi için ihalenin yenilenmesi, o ihaleye de bu firmanın katılmamasının sebebiyle oluşan bir mahkeme süreci oldu.”

Öztürk, 3 yıl içinde maliyetlerin arttığını belirtirken Eski Sağlık Bakanının kişisel olarak firmaya karşı duyduğu husumet sebebiyle olduğuna dikkat çekti.

Muhabir: Züleyha Kandöker