Kahverengi kokarca böceğine ilişkin açıklamalarda bulunan Doç. Dr. İslam Saruhan, TV Nota’ya özel olarak konuştu.
En tehlikeli istilacı böcekler arasında yer alan Kahverengi kokarca böceği ile mücadele Türkiye’de tüm hızıyla devam ediyor. Amerika Birleşik Devletleri’nden yayılmaya başlayan böcek, türü 5 yıldır Türkiye’nin de sorunu haline geldi. 17 ilde tespit edilen böcek türü tarlada bitki ve meyvelere verdiği zararla biliniyor.
TÜRKİYE’DE 17 İLDE MEVCUT
Kahverengi kokarca böceğinin dünyada en tehlikeli istilacı böcekler arasında ilk 5’te yer aldığını aktaran Saruhan, 2000 yılı itibarıyla ABD’den yayılım gösteren böcek istilasının Avrupa ülkelerine yayıldığının bilgisini verdi. Kahverengi kokarca böceğinin Türkiye’de ilk olarak İstanbul ve Artvin’de görülen türün günümüzde 17 ilde mevcut olduğu belirlendi.
300’DEN FAZLA BİTKİYE ZARAR VERİYOR
Saruhan, böceğin bulaşıp yayılım göstermesinde hareket ve uçma kapasitesinin yüksek olmasının etkili olduğunu belirtirken “Kahverengi kokarca böceği uzak mesafelere vasıtalar yoluyla taşınarak kısa sürede yayılım gösterir.” dedi. 300’den fazla bitkide zarara yol açan böceğin, Karadeniz’de özellikle fındık üzerinde ciddi ölçüde verim ve kalite kaybına sebep olduğunu ifade eden Saruhan, hayvan ve insanlara zararının bulunmadığını da ekledi.
“ÜLKEMİZDE 5 YILDIR MÜCADELE EDİLİYOR”
Türkiye’de kahverengi kokarca böceği ile 5 yıldır süren mücadelede en etkin yöntemin biyolojik yöntem olduğunu söyleyen Saruhan, “Diğer bir mücadele yöntemi de evlerde yapılan mekanik mücadeledir. Bu yöntem de evlere kışlamak için toplanan böcekleri üreticilerimizin kendilerinin toplayıp imha etmesi son derece önemlidir. Zararlıya karşı üretim sezonunda 3 kez veya daha fazla kimyasal mücadele önerilir. Bu durum bu zararlı nedeniyle ülkemize ciddi bir kimyasal kullanılarak çevre kirliliğine neden olacağı düşünülüyor.” diye konuştu.