WRI tarafından yapılan çalışma kapsamında 996 şehir incelenerek farklı iklim senaryoları ele alındı. 1995-2014 yılları arasında ortalama sıcak hava dalgası süresi 14,2 gün olarak kaydedilirken, 1,5 derecelik küresel ısınma senaryosunda bu sürenin 16,3 güne, 3 derecelik artış senaryosunda ise 24,5 güne çıkması bekleniyor.

İSTANBUL'DA BETONLAŞMA SICAKLIĞI ETKİLİYOR

Araştırmaya göre, sıcak hava dalgalarının süresi küresel sıcaklık 1,5 derece arttığında yüzde 53, 3 dereceye yükseldiğinde ise yüzde 29 oranında artabilir. Özellikle düşük gelirli ülkelerde bu oran yüzde 45’e kadar çıkabilir. Araştırmada incelenen şehirler arasında yer alan İstanbul’un, yoğun trafik ve betonlaşma nedeniyle sıcaklık artışından olumsuz etkilendiği vurgulandı.

1,5 derece ısınma senaryosunda İstanbul’da en uzun sıcak hava dalgası süresinin 18 gün,

3 derece ısınma senaryosunda ise 33 gün artması bekleniyor.

Ayrıca, 29 dereceyi aşan gün sayısının 84’e çıkması ve mekanik soğutma ihtiyacının yüzde 44 artması öngörülüyor.

KENTLEŞME SICAKLIĞI NASIL ETKİLİYOR?

WRI Ross Merkezi Sürdürülebilir Şehirler Programı uzmanlarından Ted Wong, şehirlerin yanlış kentleşme nedeniyle ısıyı daha fazla emdiğini ve sıcak hava dalgalarından daha fazla etkilendiğini belirtti. Wong, beton, taş ve koyu renkli çatıların güneş ışığını emerek şehirleri çevresine göre çok daha sıcak hale getirdiğini vurguladı.

Ayrıca, ulaşımdan kaynaklanan ısı salımının insan faaliyetlerinden kaynaklanan toplam ısının üçte birini oluşturduğunu ifade etti.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Wong, şehirlerin iklim değişikliğine uyum sağlaması için ağaçlandırma, soğutma altyapısına yatırım ve sel risklerini azaltan bitkilendirme gibi önlemler alması gerektiğini belirtti.

“Bu önlemler, hükümetlerin, şirketlerin ve bireylerin büyük bir çaba sarf etmelerini gerektiriyor, ancak bu adımların atılması şart” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ