İstanbul Barosu, Avrupa Konseyi Savunmanlar Toplantısı'na katıldıktan sonra Strasbourg'dan Türkiye'ye dönerken İstanbul Havalimanı'nda "Terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla gözaltına alınan Yönetim Kurulu Üyesi avukat Fırat Epözdemir için, İstanbul Adliyesi önünde meslektaşlarıyla birlikte serbest bırakılması talebiyle bir araya geldi.

"HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ VE DEMOKRASİ ORTAK NOKTAMIZDIR"

İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı avukat Rukiye Leyla Süren, "Hukukun üstünlüğü ve demokrasi ortak noktamızdır. Son günlerde eleştiri sınırları içinde düşünceyi yayma ve ifade hürriyeti kapsamında değerlendirilebilecek sözler ve yazılar nedeniyle soruşturmalar açılması, siyasilerin, 'cumhurbaşkanına hakaret', 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' gibi suçlamalarla gözaltına alınması veya tutuklanması, ifade özgürlüğü ve demokratik siyasetin sınırları açısından ciddi endişeler yaratmaktadır" diye kaydetti.

"HUKUKUN EVRENSEL İLKELERİNE ZARAR VERMEKTEDİR"

Süren, şöyle devam etti: "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin yerleşik içtihatları, ifade özgürlüğünün yalnızca hoşa giden fikirleri değil, aynı zamanda şok edici ve rahatsız edici düşünceleri de koruma altına aldığını açıkça ortaya koymaktadır. Bu tür kararlar, yargının siyasallaştığı algısını güçlendirmekte ve hukukun evrensel ilkelerine zarar vermektedir. Hukuka aykırılık, kimden gelirse gelsin ve kime dönük olursa olsun, ideal hukuku savunmak biz hukukçuların ortak sorumluluğudur. Biz, imzacı 78 baro olarak adaletin herkese eşit ve tarafsız şekilde işlemesinin, hukukun üstünlüğünün ve demokrasinin korunması adına vazgeçilmez olduğunu hatırlatıyoruz."

"GÖZALTILAR HUKUK DIŞI"

İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi avukat Ekim Bilen Selimoğlu, avukat Fırat Epözdemir'in, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının ele alındığı bir toplantıdan dönerken gözaltına alındığını ifade etti. Selimoğlu, her gün adliyede ve baroda olan meslektaşlarının ifadeye çağrılabilecekken gözaltına alınmalarının, olayın "hukuk dışılığına" işaret ettiğini vurguladı.

"İSTANBUL BAROSU YÖNETİMİ'NE SORUŞTURMA BAŞLATILMIŞTIR"

Selimoğlu, "Sürecin başlangıcında, İstanbul Barosu'nun Anayasa ve Avukatlık Kanunu'ndan doğan görevleri çerçevesinde yaptığı bir açıklama gerekçe gösterilerek İstanbul Barosu Yönetimi'ne soruşturma başlatılmıştır. Soruşturma önkoşulu olan Adalet Bakanlığı izni bile Başsavcılığın basın mensuplarına soruşturma açıldığını söylemesinden günler sonra alınmıştır. Birçok hukuksuzluğun yaşandığı soruşturma sürecinin devamında,  Avukatlık Yasası'nın bugüne kadar hiçbir baro için işletilmeyen 77/5 fıkrası işletilerek baromuzun 'amaç dışı faaliyet gösterdiği' iddiasıyla, baro yönetiminin görevine son verilmesi için İstanbul 2. Asliye Hukuk Mahkemesi nezdinde davaname hazırlanmıştır" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi