(ANKARA) - İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Yönetim Kurulu, meningogok hastalığı yüzünden yaşanan can kayıplarına dikkat çekerek "Sağlık Bakanlığı’nın meningokok aşılarını aşı takvimine eklemesi gerekmektedir. 'Özel Aşı' şeklinde uygulanmakta olan aşıların çok pahalı olması ve en az 2 gruptan da 5 doz yapılacak olması ülkemiz ekonomisinde aileleri zorlamaktadır" açıklamasını yaptı.

İSTAHED Yönetim Kurulu, "Meningokok aşısı, aşı takvimine eklenmeli" başlıklı yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Geçtiğimiz günlerde meningokok yüzünden yaşadığımız can kayıpları yine yeniden aşının önemini gözler önüne serdi. Birinci basamak olarak bizler aşılamanın gücünün farkındayız; anlatmaya ve uygulamaya devam edeceğiz. Meningokok hastalığı, meninksleri ve/veya kan dolaşımını tutarak hızla seyredebilen, yüksek mortaliteli bir enfeksiyondur. Erken tanı ve tedaviye rağmen olguların yüzde 8–15’i ölümle sonuçlanabilir; tedavi edilmezse mortalite yüzde 50’ye kadar yükselir. Sağ kalanlarda ise işitme kaybı, uzuv kaybı, nörolojik sekeller gibi kalıcı komplikasyonlar görülebilir. Ülkemizde 2 ana meningokok aşısı türü kullanılmaktadır: MenACWY konjuge aşıları: A, C, W ve Y serogrup polisakkaritlerinin toksoid taşıyıcıya (CRM, TT veya d) konjugasyonu ile elde edilir. MenB protein bazlı aşıları: Grup B yüzey proteinlerini içeren rekombinant aşılar. Aşılar genellikle kas içi (i.m.) yolla uygulanır.

Türkiye’de rutin çocukluk dönemi aşı takviminde menenjit koruması kapsamında meningokok aşısı yer almaz; ancak risk grubu erişkinler (komplaman eksikliği, ek splenektomi/askleroz, laboratuvar çalışanları, Hac‑Umre seyahatçileri vb.) için meningokok aşıları önerilmektedir. Ayrıca bebekken aşı olunmadığı takdirde ergenlik döneminde de meningokok aşısı önerilmektedir.

Son günlerde meydana gelen ve maalesef kayıp yaşadığımız menenjit vakaları düşünüldüğünde Sağlık Bakanlığı’nın meningokok aşılarını aşı takvimine eklemesi gerekmektedir. 'Özel Aşı' şeklinde uygulanmakta olan aşıların çok pahalı olması ve en az 2 gruptan da 5 doz yapılacak olması ülkemiz ekonomisinde aileleri zorlamaktadır."

Hepatit B Aşısı güncellemesi

Açıklamada, çocukların korunmasında kritik öneme sahip aşı takviminde, Hepatit B antijeni içeren kombinasyon aşılarının uygulanma biçimine ilişkin güncelleme yapıldığı belirtildi. Açıklamada, 1 Mayıs 2025’ten itibaren bebeklere 2., 4. ve 6. aylarda Hexaxim aşısı uygulanacağı ve bu sayede difteri, tetanoz, boğmaca, çocuk felci, Hib ve Hepatit B tek aşıyla verileceği aktarıldı. Ayrıca Hexaxim, DSÖ onaylı ve güvenli bir aşı olduğu ve fazladan Hepatit B alınması ise bilimsel olarak sorun teşkil etmeyeceği ifade edildi.

Kaynak: ANKA