Sektörde 11 yıldır B sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak hizmet veren Ramazan Ünlü, iş sağlığı ve güvenliği (İSG) alanında gerçekleştirdikleri faaliyetler ve işveren ile çalışanlara düşen görevler gibi konularda TV Nota’ya özel açıklamalarda bulundu.
Yangın eğitmenliği, ATEX uzmanlığı, yüksekte çalışma eğitmenliği, aynı zamanda sapancı ve işaretçi eğitmenliği belgelerine sahip olduğunu belirten Ünlü; hangi alanlarda görevini icra ettiğine yönelik inşaat, gıda, tekstil, metal, plastik, boya, mobilya, turizm gibi birçok sektörde çalıştığını ve bunlarla ilgili hizmet vermeyi sürdüğünü aktardı.
“DENETLEMEYİ BİZLER DEĞİL, ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞININ İŞ MÜFETTİŞLERİ GERÇEKLEŞTİRİYOR”
Uzman Ünlü, “İş sağlığı ve güvenliği, çalışanı olan tüm sektörleri kapsar. İş yerinde çalışanların fiziki çalışma koşullarının iyileştirilmesi, yasal hak ve sorumlulukların öğrenilmesi adına son derece önemlidir” diye kaydederek açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Bizler iş güvenliği uzmanları olarak iş yerlerini denetlemiyoruz. Denetleme işi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından iş müfettişleri ile yapılır. Biz, iş güvenliği uzmanlığı yaptığımız iş yerinde; saha gözetimi, olası risk ve tehlikelerin tespiti ve düzeltilmesi için çözüm önerileri sunulması, çalışana eğitim verilmesi, acil durum tatbikatları gibi çalışmalar yürütüyoruz.”
“İŞVEREN, SORUMLU OLDUĞU İŞLETMEDE RİSKLERİ BERTARAF ETMEKLE YÜKÜMLÜDÜR”
“İş yeri ortamında hayati risk ve tehlike durumları varsa acil önlem alınması, bu işin olmazsa olmazıdır” ifadesini kullanan Ünlü, işverene ve çalışana İSG kapsamında düşen sorumluluklara ilişkin ise “2013 yılında yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa’mızda net bir şekilde belirtildiği üzere işveren, sorumlu olduğu işletmede riskleri bertaraf etmekle yükümlüdür. Çalışanlar da yasa ve yönetmelikler çerçevesinde İSG konusunda koyulan tüm kurallara uymakla görevlidir. Ayrıca işletmelerde İSG ile ilgili gereken koşullar sağlanmadıysa çalışanın işten kaçınma hakkı bulunmaktadır” şeklinde konuştu.
KİMLER İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI OLABİLİR?
Kimlerin iş güvenliği uzmanı olabileceği hakkında da bilgilendirme sağlayan Ramazan Ünlü, “Yasada belirtildiği gibi tüm mühendis, mimar, teknik personel, fizik, kimya, biyoloji, iş güvenliği bölümü mezunları geçerli koşulları sağladığı takdirde iş güvenliği uzmanı olabilir” dedi.
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANINDA BULUNMASI GEREKEN ÖZELLİKLER
Ünlü, bir iş güvenliği uzmanının sahip olması gereken özelliklere de değinerek “İş güvenliği uzmanları; titiz ve dikkatli olmalı, işletme ve sektör deneyimi kazanabilmeli, tehlike ve risk konusunda öngörülü olabilmeli, sahada yasa ve yönetmelikleri uygulamayı çok iyi yapabilmelidir” sözleriyle açıklamalarını sonlandırdı.