İran'da zorunlu başörtüsü yasası, ülkenin büyük bir kesiminden tepki toplarken, Cumhurbaşkanlığı Hukuk İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Mecid Ensari, hükümetin mevcut yasayı uygulamayı planlamadığını ve yasanın değişiklik yapılarak Meclise gönderileceğini açıkladı.
YASA DEĞİŞİKLİĞİ YOLDA
İran’ın yarı resmi haber ajansı Tesnim’in aktardığına göre, Ensari, başkent Tahran’da düzenlenen bir etkinlikte yaptığı açıklamada, başörtüsü yasa tasarısının önceki hükümet tarafından hazırlanan bazı kısımlarının uygulanabilir olmadığını belirtti. Ensari, "Cumhurbaşkanlığı Hukuk Ofisi, bu yasada değişiklikler hazırlayıp parlamentoya sunana kadar yasanın yayımlanması geçici olarak engellenmiştir," dedi.
AŞIRI MUHAFAZAKAR KESİMLERİN TEPKİLERİ
Ensari, aşırı muhafazakar kesimlerin zorunlu başörtüsü yasasının uygulanması için düzenlediği "izinsiz" gösterilere ve kampanyalara da değindi. Bu grupların, seçimden 8 aydan fazla bir süre geçtiği halde kampanyalarına devam ettiklerini belirten Ensari, "Hükümet, liderlerin desteğiyle sorunları çözmeye çalışırken bazıları neden diğerlerini dışlıyor?" ifadelerini kullandı. Ayrıca, "Neden toplumun huzurunu bozuyor ve çirkinlikler yapıyorsunuz? Şimdi bunların zamanı değil," şeklinde konuştu.
BAŞÖRTÜSÜ YASASI VE MAHSA EMİNİ OLAYI
İran’da zorunlu başörtüsü yasağı, 2022 Eylül ayında Mahsa Emini’nin polis nezaretinde hayatını kaybetmesinin ardından patlak veren protestolarla büyük bir gündem oluşturdu. Emini'nin başörtüsü kuralını ihlal gerekçesiyle gözaltına alınması sonrası başlayan gösteriler, 4 aydan fazla sürmüş ve yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesine yol açmıştı.
KADINLARIN BAŞÖRTÜSÜ KURALINA UYMAMASI GÖZLEMLENİYOR
Protestoların yatışmasının ardından, özellikle Tahran gibi büyük şehirlerde, bazı kadınların alışveriş merkezleri, kafe, banka ve okul gibi kamusal alanlarda başörtüsü kuralına uymadığı gözlemlendi. İhlallerin artması üzerine, önceki hükümet, kamuya açık yerlerde başörtüsü kuralını ihlal edenlere para cezası ve sosyal faaliyetlerden men edilme gibi yaptırımlar öngören bir yasa tasarısı hazırlamıştı.
SEÇİMİN ARDINDAN YASA ASKIDA KALDI
Eylül 2023'te Meclis’ten geçerek yasalaşan tasarı, Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın seçim kampanyasında sıkça eleştirdiği yasa nedeniyle askıya alındı. Bazı muhafazakar siyasetçiler ve din adamları, yasanın uygulanması gerektiğini savunsa da, Tahran'da başörtüsüne uymayanların sayısının arttığı ve bu konuda bir baskı yapılmadığı gözlemleniyor.
MECLİS BAŞKANINDAN AÇIKLAMA
Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, zorunlu başörtüsü yasasının Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından uygulanmadığını açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ise, halkın büyük bir kısmının karşı çıktığı yasaların uygulanmasının mümkün olmayacağını belirterek karşılık vermişti.
GÖSTERİLER VE GÖZLEMLER
Son olarak, Tahran'daki Meclis çevresi, zorunlu başörtüsü yasasının uygulanmasını talep eden grupların gösterilerine sahne oldu. Göstericilerin çoğunun kadınlardan oluştuğu dikkat çekti. Gösteriler sırasında bazı kişiler, Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’a hakaret içeren sözler kullanırken, Tahran Valiliği gösteriyi izinsiz ve yasa dışı ilan etti.