Faiz artışlarının kentsel dönüşüm üzerindeki etkisine dikkat çeken Avcıl, "Elâzığ’ın en değerli bölgelerindeki yıkılan binalar yeniden yapılamaz hale geldi. Bunun sebebi, inşaat maliyetlerindeki aşırı artış ve faiz oranlarının çok yüksek seviyelere çıkmış olması. Ekonomik kriz, kentsel dönüşümde yasaların önüne geçerek en büyük engel haline geldi" dedi.

"VAANDAŞLAR KONUT YERİNE FAİZE YÖNELİYOR"

Avcıl, faiz oranlarının vatandaşları konut yerine banka faizlerine yönelttiğini belirterek şunları söyledi:
"Şu anda vatandaşlar, daire ya da yatırım yapmak yerine parasını bankaya koymayı tercih ediyor. 1 milyon lirayı bankaya koyarak 50-60 bin lira kazanacağını düşünen vatandaş, konut almayı tercih etmiyor. Bu durum, hem kentsel dönüşümü hem de inşaat sektörünü olumsuz etkiliyor. Oysa bu vatandaşlar konut, daire ya da arsa alsa daha fazla kazanabilir."

"FAİZ SİSTEMİ MÜTESHHİTLERİ KORKUTUYOR"

Faiz oranlarının yüksek olmasının müteahhitleri de olumsuz etkilediğini ifade eden Avcıl, "Bu sistem, müteahhitlerin gözünü korkutuyor. Vatandaştan kentsel dönüşüm projelerinde ödeme alınamıyor, yapılan daireler satılamıyor. Bu belirsizlik içinde müteahhitler kentsel dönüşüm projelerine yanaşmıyor. 2020 yılından bu yana Elâzığ’ın merkezindeki en kıymetli arsalar dahi bu yüzden değerlendirilemiyor" diye konuştu.

"STK’LAR FAİZ KONUSUNDA SESSİZ KALDI"

Avcıl, faiz politikalarına karşı sivil toplum kuruluşlarının yeterli tepki göstermediğini belirterek, "Eğer bu faiz oranlarını başka bir iktidar getirseydi, herkes çok daha fazla itiraz ederdi. Ancak şimdi faiz konusunda STK’lardan yeterli ses çıkmıyor. TOBB, TÜSİAD, TÜMSİAD ve ASRİAD gibi kuruluşlardan faiz politikasına karşı açık bir tepki yok. Faiz sisteminin düzeltilmesi ve ekonomik problemlerin çözülmesiyle kentsel dönüşüm projeleri yeniden hız kazanacaktır" ifadelerini kullandı.

Avcıl, kentsel dönüşümün Türkiye’nin geleceği için önemini vurgulayarak, sektörün önünün açılması için gerekli düzenlemelerin bir an önce yapılması gerektiğini belirtti.

Kaynak: anka