İlk emekli maaşını almak, emekliler için önemli bir konudur. Emekliler, ilk emekli maaşlarının e-Devlet sistemine ne zaman yansıyacağını merak etmektedir. Bu yazıda sizlerin meraklarını giderecek açıklamalarda bulunacak ve ilk emekli maaşı ile ilgili olarak detaylar sunacağız. Bu detayları inceleyerek sizler de ilk emekli maaşınız ile ilgili ayrıntıları öğrenebilirsiniz.

E-Devlette İlk Emekli Maaşı Ne Zaman Görülür?

İlk emekli maaşını almak için öncelikle dilekçenizi vermeniz gerekmektedir. Dilekçenizi verdiğinizde, uygun şartları sağlıyorsanız, maaşınız takip eden ayın başından itibaren sağlanacaktır.

Net maaş ile ek ödeme tutarını görüntülemek için aylık ödeme tarihinin geçmesi gerekmektedir. Aylık ödeme tarihi geçtikten sonra e-Devlet üzerinden net maaşınızı görüntüleyebilirsiniz.

E-Devletten İlk Emekli Maaşı Nasıl Sorgulanır?

Emekli maaşını sorgulama işlemi e-Devlet sistemi üzerinden oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir. Bunun için ilk olarak e-Devlet sistemine giriş yapmanız gerekmektedir. Sisteme T.C. kimlik numaranız ve PTT’den aldığınız şifreniz aracılığı ile giriş yaptıktan sonra çıkan arama çubuğuna "Ne kadar emekli maaşı alırım" ifadesini yazın. Ardından ilk sırada beliren "4A emekli aylık bilgisi hesaplama" seçeneğine tıklayın. Açılan sayfada sizden istenen bilgileri eksiksiz bir şekilde girerek devam ettiğinizde karşınıza emekli maaşınız ve ilgili diğer bilgiler çıkacaktır. Bu sayede emekli maaşınıza dair bilgilere kolayca ulaşabilirsiniz.

Yengeç Burcu En Çok Neye Üzülür, Duygusal Mıdır? Yengeç Burcu En Çok Neye Üzülür, Duygusal Mıdır?

T.C. Kimlik Numarası ile Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır?

Emekli maaşınızı T.C. kimlik numaranız ile sorgulamak için internet üzerinden ilgili hesaplama programına giriş yapmanız gerekmektedir. SSK’ya bağlı vatandaşlar sisteme giriş yaptıktan sonra; T.C. kimlik numarası, SSK sicil numarası, baba adı ve nüfusa kayıtlı olunan il gibi bilgileri doldurmalı ve ardından doğum tarihini girmelidir. BAĞ-KUR’a bağlı olan kişiler de aynı şekilde kendi kurumlarına özel hesaplama programını kullanarak T.C. kimlik numarası ve gerekli güvenlik bilgilerini girerek sorgulama işlemini tamamlayabilirler.

Kamu kurumlarında çalışan ve Emekli Sandığı’na bağlı olan vatandaşlar ise ilgili internet programına giriş yaptıktan sonra; derece, kademe, ek gösterge, makam ve tazminat göstergesi gibi detayları girerek hizmet ve kıdem yılı bilgilerini doldurduktan sonra emekli maaşlarını hesaplayabilirler.

İlk Emekli Maaşı Nereye Yatar?

Emeklilik başvurusunu yaptıktan sonra dosyanızın incelenmesi ile birlikte herhangi bir engel görülmez ise emekli maaşınız hemen bağlanır. Eğer SGK tahsis talep formunda maaşınızı almak istediğiniz bankayı belirtmiş iseniz, maaşınız doğrudan belirttiğiniz o bankaya yatırılır. Ama; formda herhangi bir banka tercihi yapılmadı ise, ilk emekli maaşınız otomatik olarak Ziraat Bankası'na gönderilir. Ancak sonrasında maaşınızı farklı bir bankaya taşımak isterseniz, bu işlemi e-Devlet sistemi üzerinden kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

İlk Emekli Maaşını PTT’den Almak İçin Ne Yapılmalıdır?

İlk emekli maaşınızı PTT aracılığı ile almak isterseniz, atmanız gereken adımlar aslında oldukça basittir. Öncelikle SGK İl Müdürlükleri’ne başvurarak SGK tahsis talep formunu doldurup teslim etmelisiniz. Bu formda maaşınızı hangi banka aracılığı ile almak istediğinizi belirten bir alan bulunmaktadır. Eğer maaşınızı PTT üzerinden almak istiyorsanız, bu formda PTT Bank ya da PTT konutta maaş teslim seçeneklerini işaretleyebilirsiniz.

Özellikle Ziraat Bankası şubelerinin bulunmadığı bölgelerde ilk maaş ödemesi için PTT Bank seçeneği yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu adımları takip ederek emekli maaşınızı PTT aracılığı ile güvenli bir şekilde alabilirsiniz.

Muhabir: Elif Aybike Demir