Sabah saatlerinden itibaren özellikle Twitter/X kullanıcıları tarafından paylaşılan ve uçakta seyahat eden çok sayıda genç erkeğin olduğu fotoğraf kısa sürede viral oldu. Ancak, binlerce kişi tarafından paylaşılan bu görselin aslında 2018 yılına ait olduğu ortaya çıktı.
DEZENFERMOSYONLA MÜCADELE MERKEZİ'NDEN AÇIKLAMA
Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Dezenfermosyonla Mücadele Merkezi (DMM), bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti ve paylaşılan görselin 2018 yılında çekildiğini açıkladı.
GERÇEK: KAÇAK GÖÇMENLERİN GERİ GÖNDERİLMESİ
DMM, 'Ruanda'dan turizm işbirliği için gelenlerin hepsi erkekmiş' iddiasına cevap vererek, söz konusu fotoğrafın 2018 yılında Afganistan uyruklu kaçak göçmenlerin ülkelerine gönderildiği anlara ait olduğunu vurguladı.
KAMUOYU MANİPÜLASYONU UYARISI
Açıklamada, bazı kirli odakların dijital platformlarda kamuoyunu manipüle etmeye çalıştığına dikkat çekildi. Dezenfermosyonla Mücadele Merkezi, bu tür yanıltıcı paylaşımlar konusunda vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı.
📌Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan bir fotoğrafla ilgili, “Ruanda’dan turizm iş birliği için gelenlerin hepsi genç ve erkek” iddiası doğru değildir.
— Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (@dmmiletisim) June 7, 2024
Bahse konu görüntülerin Türkiye ile Ruanda arasında yapılan turizm iş birliğiyle herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır.… pic.twitter.com/VS1byDMGrV