ClimateGPT, sorulan soruları makaleleri kaynak göstererek yanıtlamaktadır, ancak doğru yanıt yüzdesi veri yetersizliği nedeniyle pek yüksek değildir.

ClimateGPT, açık kaynaklı bir yapay zekâ dil modeli olup Erasmus AI şirketi tarafından geliştirilmiştir.

İKLİM KRİZİYLE MÜCADELEYE KATKI SAĞLAMASI HEDEFLENİYOR

Küresel ısınmanın etkilerini hafifletmek için yapılan çalışmalara destek vermek amacıyla iklim kriziyle mücadeleye katkı sağlamayı hedeflemektedir.

Şirketin CEO'su Daniel Erasmus, yapay zekâ modellerinin ileriye dönük belirli temalar ve hedefler doğrultusunda şekilleneceğini belirtirken iklim değişikliği gibi önemli bir konuya odaklandıklarını vurguluyor.

Climate Action Gpt

Model, güneş enerjisi ve hidroelektrik enerji kullanılarak eğitilmiş ve veri merkezi oluşturulmuştur.

Erasmus, modelin toplumun düşük karbonlu yaşam biçimine uyum sağlamasına yardımcı olacak çalışmalara katkıda bulunmayı ve iklim değişikliğinin topluma olan etkilerini ele almaya odaklandıklarını belirtmiştir.

Son 10 yıldaki aşırı hava olaylarını modele dahil ettiklerini ve iklim kriziyle ilgili açık kaynakları işlediklerini de ifade etmiştir.

“Başkan Aydar’a verilen karar, siyasi bir karardır” “Başkan Aydar’a verilen karar, siyasi bir karardır”

DOĞRULIK ORANI YÜZDE SEKSEN

ClimateGPT'nin doğruluk oranı, ABD'deki Georgetown Üniversitesi ile yapılan iş birliği sonucunda test edilmiş ve ortalama olarak yüzde 82 doğru cevap verdiği belirlenmiştir.

Erasmus, modelin doğruluğunun, sorulan soruyla ilgili mevcut akademik çalışmaların sayısı arttıkça arttığını vurgulayarak şu açıklamayı yapmıştır:

"Örneğin Ruanda'daki iklim etkilerini inceledik. Bu bölge için doğruluk oranımız yüzde 58 ile yüzde 62 arasında değişiyordu çünkü bu konuda veri tabanımızda çok fazla makale bulunmuyordu. Sonuç mükemmel değil ama bu durum normal. Modelimizin cevap verme verimini artırmak için veri tabanını sürekli olarak güncelliyoruz."

Iklim Degisikligi

DEZENFORMASYONLA MÜCADELEYE DE KATKI SUNACAK

Erasmus ayrıca, çalışmalarının iklim değişikliği konusunda dezenformasyonla mücadeleye katkı sağlamayı da amaçladığını belirtmiş ve şunları eklemiştir:

"ClimateGPT ile iklim değişikliği hakkındaki küresel bilgi düzeyimizi artırmak istiyoruz. Amacımız genel olarak insanların iklim konusunda daha bilinçli kararlar almasına ve durumu daha iyi anlamalarına yardımcı olmak."

Daniel Erasmus'un açıklamalarına göre model, iklimle ilgili her türlü konuda, düşük seviyeli bireysel kararlardan politika düzeyinde kararlara kadar geniş bir yelpazede soruları yanıtlamaktadır.

Muhabir: Şenay Güner