Haber: Batuhan DÜKEL - Kamera: Berkin GÜLSOY
(ANKARA) - Ankara Barosu Hukuk Bilişim, İnovasyon ve Teknoloji Merkezi (HUBİTEM) tarafından düzenlenen Hukuk Bilişim Teknoloji Sempozyumu (HUBİTSEM) başladı. Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu, "Giderek daha otokratik liderlerin olduğu ve teknoloji şirketlerinin böyle bir durumda insan hakları veya insanlığın yanında olup olmayacaklarını bilmediğimiz bir dönemde yapay zekanın bizi nereye götüreceğini tartışmamız lazım. Onun dışında algoritmaların bizi hapsettiği yankı odalarından çıkıp, bilimin, aklın götürdüğü yerleri konuşmamız lazım" dedi.
Ankara Barosu Hukuk Bilişim, İnovasyon ve Teknoloji Merkezi (HUBİTEM) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Hukuk Bilişim Teknoloji Sempozyumu (HUBİTSEM), Türkiye Barolar Birliği (TBB) Konuk Evi Litai'de başladı.
Yapay zekâ, hukuk ve teknolojik gelişmelere ilişkin konuşmaların yer alacağı sempozyum iki gün sürecek. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Ankara Barobu Başkanı Avukat Mustafa Köroğlu, yapay zekanın insanın kusurlarını önceden fark ettiğini belirterek, yapay zekaya ilişkin, “İnsan davranışlarını yönlendiren, onları sessizce yeniden şekillendiren bir dünya var” dedi. İnsanı taklit eden bir akıllı karşı karşıya olduklarını aktaran Köroğlu, şunları söyledi:
"Bu sempozyum, bu büyük sorumluluğun ilk adımıdır. Bu iki gün boyunca tartışılacak her konu, yarının hukuk sisteminin temellerini oluşturacak. Fintek’ten yapay zekâya, dijital pazarlardan veri etiği ve bilişim suçlarına kadar çok geniş bir alanda yapılacak sunumlar, bize yalnızca bugünün değil, geleceğin de pusulasını gösterecek ama yalnızca başlıkları konuşmayacağız: Avukatlık mesleğinin geleceğini, baroların dijital dönüşümdeki rolünü, ve insan haklarına olan etkileri de birlikte tartışacağız.Çünkü biliyoruz ki; İnsanlığın öznesi olduğu her köklü değişimde, hukukçuların sorumlulukları daha da büyür. Ankara Barosu olarak, sadece geçmişin mirasını koruyan değil, geleceğin risklerine karşı hukuku geleceğin dünyasına taşımayı görev biliyoruz."
"Yarınlar bugünlerden çok farklı olacak"
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Genel Sekreteri Ahmet Erdem Ekmekçi de teknolojik gelişmelerde yaşanan değişimlere dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Dünya hızla değişirken Belki antik çağlarda bin yıllarda değişen dönüşümler, sonrasında yakın çağ, orta çağ, ilk çağlarda yüzlerce yıl süren dönüşümler, bugün belki de onlarca yıl, on yıllara kadar düşen, derin değişimlere ve dönüşümlere şahitlik ediyor. Bu tanıklık da elbette ki bilişimin, inovasyonun, teknolojinin çok kıymetli ve anlamlı değişimlere ve dönüşümlere yönelik enerjik hareketleri var. Görüyoruz ki yarınlar bugünlerden çok farklı olacak. Eskiden akıl çağı olarak düşünülen noktalarda artık yavaş yavaş akıl çağı, yapay zeka ile beraber aklımızı başka bir yöne doğru yönlendirecek. Biz belki de artık duygusal çağlara doğru bir dönüşme doğru ilerleyeceğiz, insanlık olarak. Ankara Borusu gerçekten vizyoner bir baro. Kimsenin aklına gelmeyen, aslında farkındalığını, liderliğini tekrar ortaya koyduğu şekilde bilişim, inovasyon ve teknoloji gibi bir alanı kurul kurarak ve bu kurul üzerinden sempozyumlar düzenleyerek tüm meslektaşlarına bir vizyon koyan Baro olmanın öncülüğünü liderliğini tekrar yaptı. Ben Ankara Barosu'yla gurur duyuyorum. Onlara ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Çok kıymetliler, çok değerliler. Bu anlamda ekibe de, bu işte biraz önce başkanımı saydığı tüm isimlere de bu kıymetli çabaları akıttıkları ter için teşekkür ediyorum.''
"Yapay zekanın bizi nereye götüreceğini tartışmamız lazım''
Mustafa Köroğlu, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, sempozyumun genç nüfusa gelecek yaratmak adına düzenlendiğini belirterek, "Giderek daha otokratik liderlerin olduğu ve teknoloji şirketlerinin böyle bir durumda insan hakları veya insanlığın yanında olup olmayacaklarını bilmediğimiz bir dönemde yapay zekanın bizi nereye götüreceğini tartışmamız lazım" ifadelerini kullandı. Köroğlu, şöyle devam etti:
"Ankara’da iki gün sürecek bir sempozyum için buradayız. Çok heyecanlandıran bir şey çünkü geçen sene ilkini yaptığımız sempozyumun ikincisini düzenliyoruz. Ankara Barosu HUBİTEM tarafından düzenlenen bu sempozyumda birbirinin içine geçmiş çağların yaşandığı bu dönemde meslektaşlarımıza ve bu ülkenin vatandaşlarına şu anda Türkiye tarihinin en genç nüfusu yakaladığımız bir dönemde bu genç nüfusa bir gelecek yaratmak adına düzenlenmiş bir sempozyum. Dikkat ederseniz hayatımızda algoritmalar var artık. Bu algoritmaların şu anda kimler tarafından yönetildiğini biliyoruz ama belki de yakın zamanda bilemeyeceğiz. Giderek daha otokratik liderlerin olduğu ve teknoloji şirketlerinin böyle bir durumda insan hakları veya insanlığın yanında olup olmayacaklarını bilmediğimiz bir dönemde yapay zekanın bizi nereye götüreceğini tartışmamız lazım. Onun dışında algoritmaların bizi hapsettiği yankı odalarından çıkıp, bilimin, aklın götürdüğü yerleri konuşmamız lazım. Bu sempozyumu tam da bunun için düzenledik. Dolu dolu bir sempozyum. İçinde kripto varlığın, yapay zekanın, bilişim suçlarının, baroların teknolojik dönüşümlerin konuşulacağı bir sempozyum olacağını ümit ediyorum."
Sempozyumun sponsorları ANKA Haber Ajansı ve Aitech Yapay Zeka ve Bilişim Teknolojileri'ne plaket sunuldu.