Hollanda’daki sivil toplum kuruluşları (STK), Hollanda devletini İsrail'in sadık bir müttefiki olarak değerlendiriyor. STK'lar, Hollanda hükümetinin, Gazze Şeridi ve işgal altındaki Batı Şeria'da uluslararası hukukun ve 1948 Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesi'nin ihlalini engelleme konusunda yasal sorumluluğunu yerine getirmediği gerekçesiyle dava açtı.
“DAVACI TARAFLAR, HOLLABDA DEVLETİNİN HESAP VERMESİNİ SAĞLAMAK İÇİN BURADA"
STK’ları temsil eden Avukat Wout Albers, Lahey'deki hukuk mahkemesinde yaptığı açıklamada, “Davacılar, İsrail'in Filistin halkının haklarını ihlal etmesine engel olmayarak uluslararası hukuka saygı göstermeyen Hollanda devletinin hesap vermesini sağlamak amacıyla buradalar” dedi.
Albers, “İsrail, soykırım ve ırkçılık suçu işlemektedir ve savaşını Hollanda silahlarıyla yürütmektedir” diye konuştu.
Hollanda devletini savunan avukat Reimer Veldhuis, ülkesinin silah ihracatında Avrupa yasalarına uygun hareket ettiğini belirterek davanın reddedilmesini istedi.
“HOLLANDA DEVLETİNİN GAZZE'DEKİ DURUMUN CİDDİYETİNİ REDDETMEDİĞİNİ İFADE ETMEK GEREKİYOR"
Lahey'deki mahkemede davanın başlangıcında söz alan Hakim Sonja Hoekstra, "Hollanda devletinin, Gazze'deki durumun ciddiyetini ve Batı Şeria'nın statüsüne dair meseleleri reddetmediğini belirtmek önemlidir," dedi.
Davanın “hassas” olduğunu vurgulayan Hoekstra, “Mesele, hukuk açısından devletten ne beklenebileceği, devletin halihazırda yaptıklarından daha fazlasını yapmasının ya da farklı şekilde hareket etmesinin beklenip beklenemeyeceğini anlamakla ilgili” sözlerini kullandı
HER TÜRLÜ İLİŞKİNİN YASAKLANMASINI TALEP ETMİŞTİ
Ekim ayında, Hollanda ve Filistin merkezli oluşturulan koalisyon, mahkemeden İsrail’e yapılacak silah, silah parçaları ve çift kullanımlı malzemeler ile teknolojilerin ihracatının ve sevkiyatının yasaklanmasını istemişti. Ayrıca, İsrail’in Filistin topraklarındaki hukuka aykırı işgalini devam ettirmesine yardımcı olan tüm ticaret ve yatırım faaliyetlerinin de yasaklanmasını talep etmişlerdi.
Hollanda hükümeti, İsrail’e silah sevkiyatının dış politika ile ilgili bir konu olduğunu ve bu konuda mahkemenin karar veremeyeceğini öne sürüyor.
MAHKEME GİRİŞİMLERİ REDDETMİŞTİ
Hollanda Yüksek Mahkemesi daha önce, Hollanda devletinin BM Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal edilmesini önlemeye dair yükümlülüklerini yerine getirmeye zorlanması yönündeki çeşitli başvuruları reddetmişti. Ancak başka bir mahkeme, Şubat ayında Hollanda hükümetine, İsrail’e F-35 parçalarının ihracatının, bu parçaların uluslararası hukuka aykırı kullanılması riski nedeniyle durdurulmasına karar vermişti.