Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sitesinde yayınlanan tağşiş listesinde bu kez de zeytinyağı üreticileri var. Tüketici, zeytinyağına tohum yağı karıştırılarak ortaya çıkan sahte zeytinyağını anlamak için araştırma yapmaya başladı. Gıda Mühendisi Bengisu Seçkin de sahte zeytinyağı ile ilgili TV Nota’ya özel bilgiler verdi.

“TOHUM YAĞLARI YÜKSEK SICAKLIKLARDA UZUN SÜRE KULLANILABİLİYOR”

Tohum yağlarının çeşitli bitkilerin tohumlarından elde edilen bitki bazlı yağlar olduğunu ifade eden Bengisu Seçkin, “Örnek olarak mısır yağı, kanola yağı, Ayçiçek yağı sayılabilir. Kullanılabilir hale gelmesi için birçok rafinasyon işleminden geçen bu yağlar; yüksek sıcaklıklarda uzun süre kullanılabilir olmaları sebebiyle gıda sektöründe kullanımı en ideal yağlardır” dedi.

“TOHUM YAĞININ FAZLASI ZARAR”    

Seçkin, “Tohum yağlarının içerdiği esansiyel yağ asitlerinin (Omega 6) beyin fonksiyonlarında, büyüme ve gelişmede çok önemli bir rol oynamasına karşın bu yağ asitlerinin aşırı tüketimi kalp krizi ve felç riskini artırdığı, inflamasyona (ağrı, halsizlik, ciltte döküntü, kızarıklık) sebep olduğu söylenmektedir. Henüz kanıtlanmış bir çalışma olmamasına rağmen günlük diyetimizde en fazla ortalama 15 gram Omega 6 yağ asitleri alınmalıdır” ifadelerini kullandı.

“MADDİ KAYGIYLA BU HİLEYE BAŞVURUYORLAR”

Üreticilerin maddi kaygıyla bu hileye yöneldiğini belirten Seçkin, “Günümüzde tohum yağlarının üretiminin daha kolay ve ucuz olması sebebiyle bu yağların zeytinyağlarına katılarak tağşiş(hile) yapılması sıkça karşılaştığımız bir durumdur” şeklinde konuştu.

“KESİN BİR YARGIYA VARMAK İÇİN, LABARATUVAR ANALİZİ ŞART”

Seçkin, tağşişlerin duyusal yöntemlerle kesin olarak anlaşılmasının çok zor olduğunu kaydederek “Halk arasında yaygın olarak bilinen donma testi saf zeytinyağının buzdolabı sıcaklığında donması temeline dayanır fakat pamuk yağı da aynı sıcaklıklarda donduğundan kesin bir sonuca varılamamaktadır. Sıkça kullanılan bir diğer test yöntemi ise tuz ruhu ve zeytinyağının karışmaması esasına dayanan yöntemdir. Karışıyor ve renk değişimi gözleniyorsa sahte olduğunu kanaatine varılmaktadır ancak bu yöntem de tek başına yeterli değildir. Kesin yargılara varabilmek için mutlaka profesyonel laboratuvar analizleri ve yetkili kuruluş raporları baz alınmalıdır” ifadelerine yer verdi.

“TÜKETİCİ ETİKET KONTROLÜ YAPMALI”

Tüketicilerin zeytinyağı satın alırken dikkat etmesi gerekenleri sıralayan Seçkin, “Tüketici, Natürel sızma zeytinyağı olmasına, güvenilir markaların analiz raporlarına, asit derecesinin düşük olmasına (%0,1-%1), üretim yöntemi ve üretim yerlerine dikkat etmelidir” dedi.

Muhabir: Elif Aybike Demir