Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği'nin, 5199 sayılı kanuna ek olarak 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi'ndeki ilgili maddeler temel alınarak hazırlandığını duyurdu. Yumaklı, bu yönetmelik ile sahipsiz hayvanların popülasyon kontrolü işlemlerinde Tarım ve Orman Bakanlığı, yerel yönetimler, il hayvanları koruma kurulları ve diğer ilgili kurumların görevlerinin ayrıntılandırıldığını belirtti. Ayrıca, ev hayvanlarının sahiplenme şartları ve hayvan sahiplerinin görev ve sorumluluklarının da netleştirildiğini ifade etti.

“TÜM İLGİLİ KESİMLERE SORUMLULUKLAR YÜKLEMEKTEDİR”

Yumaklı, “Hayvan bakımevleri, doğal yaşam alanları ve özel hayvan yaşamevlerinin haiz olması gereken şartlar ve çalışma yöntemleri ile sahipsiz hayvanların popülasyon kontrolü kapsamında buralarda yapılacak iş ve işlemler sıralandı" diyerek şöyle devam etti: "Yönetmelik, hayvan refahının korunması, gözetilmesi ve hayvanların sağlıklı koşullarda yaşamlarını sürdürmeleri için son derece ayrıntılı düzenlemeler içermektedir. Ayrıca yerel yönetimler başta olmak üzere tüm ilgili kesimlere de bu konuda sorumluluklar yüklemektedir.”

“TOPLUM SAĞLIĞININ KORUNMASI VE HAYVAN REFAHININ GÖZETİLMESİNİ AMAÇLAMAKTADIR”

Yumaklı, yönetmelikle il hayvanları koruma kurullarının çalışma usul ve esaslarının belirlenerek ilgili kanun kapsamında yapılacak denetimler ile idari yaptırımların uygulanması yöntemlerinin de ele alındığını vurgulayarak “Uygulama yönetmeliği, toplum sağlığının korunması ve hayvan refahının gözetilmesini amaçlamaktadır. Dolayısıyla düzenleme, kurallara uyan ve hayvan refahını gözeten hayvan sahiplerinin de haklarını korumaktadır” diye kaydetti.

SAHİPLENDİRME AŞAMALARI BELİRLENDİ

Yeni yönetmelik, sahipsiz köpeklerin toplanma yöntemleri, hayvan bakımevlerine getirildikten sonraki süreçler ve sahiplendirilme aşamaları ile ilgili detayları belirledi. Yönetmelikte, sahiplenilebilecek hayvanların tanımı yapılarak, toplanan köpeklerden hangilerinin rehabilite edilerek sahiplendirilmek üzere bakımevlerinde ya da doğal yaşam alanlarında tutulacağına dair açıklamalar yapıldı.

Ayrıca Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi'ne uygun olarak sahipsiz hayvan popülasyonunun sorun teşkil etmesi durumunda karar alma yetkisi belediye meclislerine verildi. Bu düzenleme, sahipsiz hayvanların korunması ve toplumsal sorunların çözülmesi adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

DOĞAL YAŞAM ALANLARI TANIMLANDI

Kanunda yapılan yeni düzenleme ile “yakala-kısırlaştır-tut/sahiplendir” yöntemi benimsenerek belediyelerce yakalanıp rehabilite edilen sahipsiz hayvanların barındırılacağı "doğal yaşam alanları" tanımlandı. Bu alanlar, hayvan refahı ilkeleri gözetilerek tasarlandı ve hayvan bakımevleriyle birlikte özellikleri belirlendi. Ayrıca bakanlık izni ile gerçek veya özel hukuk tüzel kişileri tarafından kurulacak "özel hayvan yaşamevleri" de tanımlandı ve bu yaşam alanlarının özellikleri detaylandırıldı.

Yeni düzenlemeyle, hayvan bakımevi, doğal yaşam alanı ve özel hayvan yaşamevlerinde barınacak hayvanların refahı için önemli kurallar getirildi. Özellikle hayvanların tutulacağı alanların büyüklükleri belirlendi. 6 aydan küçük hayvanlar ve küçük ırklar için minimum 8 metrekare, büyük ırklar için ise 10 metrekarelik alanlar öngörüldü. Ayrıca barınma koşullarına ilişkin diğer fiziksel şartlar da yasal düzenlemeyle güvence altına alındı.

BAKAMAYACAK DURUMDA OLANLARA ÇÖZÜM YOLU SUNULDU

Düzenleme kapsamında, sahiplendikleri hayvanlara bakamayacak durumda olan vatandaşlar için çözüm yolu sunuldu. Bu vatandaşların, hayvanlarını sokağa bırakmak yerine bakım şartları yasa ve yönetmeliklerle belirlenmiş barınaklara teslim etmeleri sağlanacak. Yerel yönetimlere, hayvan bakımevlerinin sağlıklı koşullarda hizmet verebilmesi için bütçe ayırma zorunluluğu getirildi. Bu düzenleme, hayvanların hayvanseverlerle sağlıklı ortamlarda yaşamaya devam etmelerini ve mümkün olmadığı durumlarda, bakımevlerinde uygun şartlarda bakılarak yeniden sahiplendirilmelerini öngörüyor.

Kaynak: Haber Merkezi