3 üniversite mezunu olan 27 yaşındaki Veteriner Teknikeri Büşra Çabakçor, meslek hayatında edindiği tecrübelerine ve gözlemlerine dayalı açıklamalarda bulundu. Kedi bakımı, kedi sahiplerinde mevcut olması gereken özellikler bağlamlarında aktarım sağlayan Çabakçor, aynı zamanda mesleğinin keyifli ve zor yanlarına da değindi.
Yakın zamana kadar 3 yıl boyunca Sivas’taki bir veteriner kliniğinde mesleğini icra eden Çabakçor, biyoloji bölümünü okurken hayvanlara olan ilgisiyle sevgisinden dolayı laborant ve veteriner sağlık bölümünü de okumak istediğini fark ederek alana yöneldiğini belirtti.
VETERİNER TEKNİKERİNDE BULUNMASI GEREKEN ÖZELLİKLER
Çabakçor, “Bana göre; hayvanları seven, onların klinik içinde tüm bakımları ile ilgilenen, gerekli durumlarda soğukkanlı olabilen, aşı takiplerini yapan, muayene kontrollerini sağlayan, kullanılan ürünler hakkında bilgi veren bir meslek grubu içindeyiz” dedi.
Bir veteriner teknikerinde görülmesi gereken yetenek ve yetkinliklere yönelik konuşan Çabakçor, “Kesinlikle bu işi sevmeli. Hayvanlardan korkan veteriner teknikeri bile gördüm fakat bunlar aşılabilmektedir. Her meslekte olduğu gibi burada da sevgi yoksa maalesef yapılabilecek iş değil. Aynı zamanda soğukkanlı, sabırlı, dikkatli olmalı. Girdiğimiz ameliyatlarda yaptığımız müdahalelerde bu özelliklerin ve daha fazlasının olması lazım” diye kaydederek şunları ekledi: “İnsanlar genellikle kendi sağlık problemlerine göre hayvan sağlık problemlerini basit halledilebilir işlemler olarak görebilmektedir. Bu böyle değil. Bir canın olduğu her yerde sağlık her zaman önemlidir ve ciddiyet ister.”
“HASTA-DOKTOR İLİŞKİSİNDE HER ŞEYİ BİRİNCİ AĞIZDAN DİNLEMENİN KIYMETİNİ ANLIYORUZ”
Büşra Çabakçor, veteriner teknikerliğinde karşılaşılan zorlukları şu cümlelerde anlattı: “Meslek hayatımızın en büyük zorluklarından biri, hayvanların hastalıklarını dile getirememeleridir. Hasta-doktor ilişkisinde her şeyi birinci ağızdan dinlemenin kıymetini çok iyi anlıyoruz. Ayrıca hastalıklarında müdahale etme aşamasında da sorunlar yaşanabilmektedir, buna her zaman izin vermeyebiliyorlar. Doğaları gereği savunma sistemleri devreye girmektedir. Yine de mesleğimizin getirdiği tecrübeler ile bunları aşılabilecek çözümlerimiz olmaktadır.”
Tekniker Çabakçor, yaptığı işin pozitif yönleriyle ilgili de “Her gün bir canlı türünün farklı karakterleri ile karşılaşmak çok keyifli. Hayvan sahiplerinden dinlediğimiz özellikleri, klinikte gördüğümüz davranışları benim çok hoşuma gidiyor. Dışarıdan bakıldığında hepsi birbirine benziyor ama öyle değil. Tıpkı bizim gibi hepsinin ayrı ayrı karakterleri var. Bunların yanı sıra onlara yardımcı olabilmek de keyifli yanları arasındadır” şeklinde konuştu.
KEDİLERİN DÜZENLİ VETERİNER KONTROLLERİNDE UYGULANAN İŞLEMLER
“Sahiplenilen her hayvanın durumuna göre farklı adımlar uygulanır, bunlara veteriner hekim karar verir” diyen Çabakçor, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Yeni sahiplenilen yavru için ayrı bir aşı takvimi, aşı geçmişi olan hayvan için ayrı aşı takvimi uygulanır. Yapılacak işlemler arasında çip takılması yer almaktadır. Aşıların, parazit ilaçlarının rutin tekrarları olmaktadır.
Veteriner klinikleri bu konularda artık çok profesyonel. Aşı takipleri için hayvan sahiplerine hatırlatma mesajları atılmakta veya uygulama sayesinde takip etmeleri sağlanmaktadır. Muayene ve kontrollerinin yanı sıra birçok konuda klinikler hastaları ile yakın takip içerisindedir. ‘Küçük özel hastaneler’ diyebiliriz. Bu zaten böyle olmalı. Birden fazla hastanın içinde düzen olmazsa karışıklık oluşabilir.”
KEDİ BESLEYENLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER
Büşra Çabakçor, kedi besleyen insanların hayvanlara karşı sorumluluklar hakkında da değerlendirmelerde bulunarak “Hayvan sahiplenmek isteyen bir kişinin bazı aşamaları uygulaması gerekmektedir. Hayvanın sahiplenildiği kişi veya kurumdan bilgileri -karnesi varsa karne- alınmalıdır. Hastalık geçmişi gibi durumlar hayvan sağlığı için oldukça önemlidir” ifadelerini kullandı.
“Öncelikle sahiplenilen hayvan gözlem altına alınmalı, 1-2 gün sonrasında veteriner kliniğine götürülüp gözlem sürecinde yaşanan bir durum varsa bu bilgiler aktarılmalıdır” açıklamasını yapan Çabakçor, “Hayvanlar şikâyetlerini dile getiremedikleri için hayvan sahiplerine büyük sorumluluk düşmektedir. Bir hayvan sahibinde bulunması gereken en önemli özellik gözlemdir. İnternette oluşan bilgi kirliliği yüzünden hayvanda ilk kez karşılaşılan bir durumda yanlış adımlar izleyebilmekteler. Her şey veteriner kontrolü altında yapılmalıdır” diyerek sözlerini tamamladı.