Başak Burcu En Çok Neye Üzülür, Duygusal Mıdır? Başak Burcu En Çok Neye Üzülür, Duygusal Mıdır?

Hizmet tespit davasının açılabilmesi için belirli şartların sağlanması gerekmektedir. Bu şartlar şöyledir:

  • İşçinin iş görme yükümlülüğünü yerine getirmiş olması gerekmektedir.
  • İşçi ve işveren arasında geçerli bir hizmet sözleşmesinin bulunması şarttır.
  • İşçinin sigortasız çalıştırılmış olması ya da sigorta primlerinin eksik ödendiği durumun Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından daha önce tespit edilmemiş olması gerekmektedir.

Bu şartların sağlanması durumunda hizmet tespit davası açılabilir.

Hizmet Tespit Davasında Arabuluculuk Zorunlu Mudur?

İş Kanunu'na göre bazı iş davaları arabuluculuk şartına tabidir ve bu davalar arabulucuya başvurulmadan açılamaz. Ama; hizmet tespit davası bu kapsamda değildir. Dolayısıyla hizmet tespit davası açılmadan önce arabulucuya başvurmak zorunlu değildir. Bu tür davalar doğrudan mahkemeye başvurularak açılabilir.

Hizmet Tespit Davasında İşverene Ne Kadar Ceza Verilir?

İlgili İş Kanunu hükümlerine göre sigortasız çalıştırılan işçi sayısına bağlı olarak işverene uygulanacak idari para cezası değişir. Sigortasız işçi çalıştırıldığının tespit edilmesi durumunda her bir sigortalı için asgari ücretin iki katı kadar idari para cezası uygulanır. Bu ceza her sigortasız işçi için ayrı ayrı hesaplanır ve işverene kesilir.

SGK Hizmet Tespit Davasında Kaç Yıl Geriye Gider?

Aylık prim ve hizmet belgesi işveren tarafından sunulmayan ya da çalıştıkları tespit edilemeyen sigortalılar, dava açtıkları tarihten itibaren geriye dönük olarak 5 yıl öncesine kadar hizmetlerinin tespitini talep edebilirler.

SGK 1 Günlük Hizmet Tespit Davası Nedir?

Sigorta başlangıç süresinin tespiti açısından pek çok işçi, geçmişte çalıştıkları iş yerlerinde işe başlama bildirgesi verilmiş olsa da sigorta primleri ödenmemiş olduğunda sigortalılık başlangıç tarihi konusunda sorunlar yaşamaktadır. Böyle durumlar için hizmet tespit davası açılır. Böylece kişilerin 1 günlük sigorta başlangıcı tespit edilir.

Hizmet Tespit Davasında Zamanaşımı Nedir?

Hizmet tespiti davasında zamanaşımı ve hak düşürücü süreler ile ilgili olarak çeşitli detaylar bulunmaktadır. 5510 sayılı Kanun’un 86. maddesinin dokuzuncu fıkrasına göre işveren tarafından aylık prim ve hizmet belgesi düzenlenmeyen ya da kurumca tespit edilemeyen sigortalılar, çalıştıkları yılın sonundan itibaren beş yıl içinde iş mahkemesine başvurarak haklarını talep edebilirler. Bu sürede mahkeme kararı ile hizmetlerini ve prim gün sayılarını ispatlamaları durumunda belirtilen aylık kazanç ve prim ödeme gün sayıları dikkate alınır.

Hizmet Tespit Davasının Sonunda Ne Olur?

Hizmet tespit davasının sonucunda mahkemenin işçinin talebini kabul etmesi durumunda tespit edilen aylık süreler ve prime esas kazançlar resmi olarak tescil edilir. Mahkeme tespit işlemini gerçekleştirir ve bu karar işverenin aleyhine sonuçlanır. İşveren, mahkemenin kabul ettiği tespit edilen aylık çalışmaları Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirir ve eksik primlerin ödemesini yapmakla yükümlü hale gelir. Bu tespit edilen süreler emeklilik hesabında da dikkate alınır.

Eğer dava işçi aleyhine sonuçlanır ise işçinin talep ettiği hususlar tespit edilmemiş olur ve işverenin yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirdiği anlaşılır. Hizmet tespit davasının sonucunda işçinin gerçek çalışmasının ortaya çıkması, işçi alacak davasına önemli ölçüde etki eder. Örneğin kıdem tazminatı hesaplamasında önemli farklar oluşabilir ve ihbar tazminatına etki eden çalışma süresi artar. İşverenin eksik bildirim yaptığı anlaşılır ise işverene idari para cezası kesilir. Bu işverenler için caydırıcı bir durum yaratır ve prim belgelerinin verilmemiş olması gibi çeşitli nedenlerle ayrı ayrı cezalar gündeme gelebilir.

Muhabir: Elif Aybike Demir