Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 25-27 Kasım tarihlerinde Portekiz'in Cascais kentinde düzenlenecek 10. BM Medeniyetler İttifakı Küresel Forumuna katılacak. Forum, dünya barışını tehdit eden ırkçılık, ayrımcılık ve İslam karşıtlığı gibi sorunlara çözüm bulma hedefiyle toplanıyor.

TÜRKİYE’NİN EŞ SUNUCULUĞU DEVAM EDİYOR

Türkiye’nin, İspanya ile birlikte 2005 yılından bu yana eş sunuculuğunu üstlendiği Medeniyetler İttifakı’nın en üst düzey etkinliği olan Küresel Forum, iki yılda bir farklı bir ülkenin ev sahipliğinde düzenleniyor. Son olarak 2022 yılında Fas’ta gerçekleştirilen Forum, bu yıl Cascais’te, geniş bir uluslararası katılımla yapılacak.

Forumda, Medeniyetler İttifakı’nın güncel faaliyetleri, geleceğe dönük vizyonu ve uluslararası toplumun atması gereken somut adımlar tartışılacak. İttifak’ın temel hedefleri arasında yer alan ırkçılık, yabancı düşmanlığı, ayrımcılık ve İslam karşıtlığıyla mücadele konuları masaya yatırılacak.

HAKAN FİDAN’DAN KRİTİK MESAJLAR BEKLENİYOR

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Forum’un açılış konuşmasında, dünyada artan kutuplaşma, ayrımcılık ve aşırıcılık sorunlarına dikkat çekeceği öngörülüyor. Fidan, özellikle Orta Doğu’daki kronik sorunlara çözüm bulunmasının, bölgesel ve küresel barış için kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayacak. Ayrıca, İslam karşıtlığına karşı uluslararası düzeyde ortak bir tutum benimsenmesi gerektiğini ifade etmesi ve bu bağlamda BM İslamofobiyle Mücadele Özel Elçisi atanmasının önemli bir adım olacağını belirtmesi bekleniyor.

DİNİ MEKÂNLARIN KORUNMASI VURGUSU

Forum kapsamında, 2021 yılında kabul edilen “Dini Mekânları Korumak İçin Barış ve Hoşgörü Kültürünün Teşvik Edilmesi” başlıklı BM Genel Kurul Kararı çerçevesinde bir konferans da düzenlenecek. Bu konferans, dini mekânlara yönelik tehditlerin önlenmesi ve farklı inanç grupları arasındaki hoşgörünün güçlendirilmesini hedefliyor.

CASCAİS BİLDİRİSİ YAYINLANACAK

Forum çerçevesinde ayrıca Medeniyetler İttifakı Dostlar Grubu Bakanlar Toplantısı düzenlenecek. Bakan Fidan’ın burada yapacağı konuşmanın ardından, Dostlar Grubu üyelerinin ortak görüşlerini içeren Cascais Bildirisi kabul edilecek. Bildiri, dünya barışı ve toplumsal huzurun güçlendirilmesi için atılması gereken adımları ortaya koyacak.

Bu etkinlik, Medeniyetler İttifakı’nın 20 yıllık geçmişinde, özellikle bölgesel ve küresel barışın sağlanması için yeni iş birlikleri geliştirilmesine olanak sağlayacak önemli bir platform olarak öne çıkıyor.

Kaynak: anka