TEİAŞ 8. Bölge Müdürlüğü bugün basın açıklaması yaparak, kamu mühendislerinin iş sağlığı ve güvenliği haklarının korunması ve reform niteliği taşıyan bir Meslek Kanunu isteğinde bulundu.

İŞ BIRAKMA EYLEMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Mühendis TEK-SEN Enerji Sendikası, “Daha önce pek çok kez çeşitli platformlarda yüksek sesle dile getirmemize rağmen, kamu çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliğine yönelik temel haklarının ihlali karşısında, gerekli önlemlerin alınmamasını üzülerek izliyoruz” sözlerini kullanarak Meslek Kanunu’nun yürürlüğe girmesi ve koruyucu giyim talebinin karşılanması isteğinde bulundu.

KAMU ÇALIŞANLARI KORUYUCU GİYİM HAKKINDAN MAHRUM KALIYOR

7. Dönem Toplu Sözleşme’sine değinen sendikalılar, ‘personelin koruyucu giyim malzemeleri ile donatılması zorunluluğunun’ altını çizdi. Sendikalılar açıklamaya şu sözlerle devam etti:

Bu zorunluluk, çalışanlarımızın zorlu iklim koşullarında ve tehlikeli iş ortamlarında korunmasını sağlamaya yönelik, iş sağlığı ve güvenliği açısından hayati öneme sahiptir. Ancak ne yazık ki, koruyucu giyim yardımı hakkının iş güvenliği teçhizatları ile karıştırılması sonucu, kamu çalışanlarımızın bu temel haklarından mahrum kaldığı açıkça görülmektedir.

7 DÖNEM YAPILAN YARDIM 2024 YILINDA KESİNTİYE UĞRADI

Çalışanların termal iç giyim, yazlık ve kışlık olmak üzere koruyucu ayakkabı, atkı, bere ve mont gibi iklim koşullarına uygun koruyucu giyim ihtiyaçlarının karşılanması 2012 yılında Toplu Sözleşme ile güvence altına alınmıştı. 7 dönem boyunca uygulanan yardım ise 2024 yılında kesintiye uğradı. Kamu mühendisleri açıklamalarında mağdur olduklarını ifade ederken, “Mühendis, mimar, şehir plancılar, tekniker ve tüm teknik hizmet sınıfı çalışanlarının hakları için mücadele eden bir sendika olarak, koruyucu giyim hakkımızın acilen karşılanmasını ve bu doğrultuda düzenlemenin bilfiil uygulanmasını talep ediyoruz” sözlerini kullandı.

“MESLEK KANUNU HALA HAYATA GEÇMEDİ”

İş sağlığı ve güvenliğini güvence altına alan bir Meslek Kanunu'nun hala hayata geçirilmemiş olması ile ilgili sendikalılar, “İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarındaki belirsizliklerin devam etmesine ve çalışanlarımızın hak kaybına uğramasına neden olmaktadır. Bilgi birikimimizin ve tecrübemizin değerlendirilmesi ile özel ihtisas gerektiren mühendislik mesleğinin unvan, yetki, kapsam, çalışma şartları, kariyer basamakları, uzmanlaşma başlıklarında daha iyi koşullara kavuşturulması için Meslek Kanunu’nun ivedi olarak hayata geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Kamu mühendisleri olarak ülkemizin gelişmesi ve çağının ilerisinde olması için gece gündüz faaliyet gösterip ciddi sorumluluklar alıyoruz ve yetkililerden hakkımız olanı, Meslek Kanunumuzu istiyoruz” diyerek açıklamalarına devam etti.

“MAAŞ VE ÖZLÜK HAKLARI AÇISINDAN SIKINTI YAŞAMAKTAYIZ”

Sendikalılar maaş ve özlük hakları açısından sıkıntılar yaşadıklarını da vurguladıkları açıklamada, özellikle kamu sektöründeki mühendislerin ek göstergelerindeki farklılıklardan ötürü, maddi ve mesleki motivasyonlarını kaybettiklerini de belirtti.

TUSAŞ SALDIRISI İLE İLGİLİ KONUŞTULAR

Mühendis TEK-SEN Enerji Sendikası, TUSAŞ’ta yaşanan saldırı ile ilgili konuşarak sözlerini bitirdi:

Menfur saldırı nedeniyle hayatını kaybeden arkadaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyor, yakınlarına taziyelerimizi iletiyoruz. Milletimizin başı sağ olsun.

EYLEM ÇEŞİTLİ İLLERDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

TEK-SEN Enerji Sendikası tarafından gerçekleştirilen eylem çeşitli illerde düzenlendi. Kurucu Mümin Güler de Bursa Kent Meydanı'nda eylem gerekçelerini ve taleplerini açıkladı.

Web Whatsapp 82 67248F95E3735

Muhabir: Mert Yağız Semerci