Haiti’de çeteler arasında artan şiddet, binlerce insanı evlerini terk etmeye zorladı. Uluslararası Göç Örgütü (IOM) tarafından yayımlanan bir rapora göre, başkent Port-au-Prince’e bağlı Poste Marchand Mahallesi ve çevresinde çetelerin saldırıları nedeniyle yaklaşık 11 bin kişi yerinden edildi.
ŞİDDET VE AÇLIK KRİZİ BÜYÜYOR
Raporda, çetelerin saldırılarının devam ettiği ve insanların güvenlik gerekçesiyle evlerinden kaçmak zorunda kaldığı belirtildi. Haiti’deki insani kriz yalnızca şiddetle sınırlı değil; Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) analizlerine göre, ülkenin yarısı, yani 5,4 milyon kişi, günlük gıda ihtiyacını karşılamakta zorlanıyor.
Dünya Gıda Programı’nın (WFP) Ekim ayında yayımladığı rapora göre, Haiti, "Batı yarımküredeki en kötü açlık acil durumu" ile karşı karşıya. Ülkede akut gıda güvensizliği yaşayan nüfus, dünya çapında en yüksek oranlardan birine sahip.
BİNLERCE KİŞİ ŞİDDET OLAYLARINDA HAYATINI KAYBETTİ
Birleşmiş Milletler (BM) Haiti Entegre Ofisi’nin verilerine göre, 2024 yılı başından bu yana ülkede 5 bini aşkın kişi silahlı çetelerin saldırıları sonucunda hayatını kaybetti. Başkentin yüzde 80’inin silahlı çetelerin kontrolünde olduğu belirtilirken, şiddet olayları her geçen gün artıyor.
SİYASİ İSTİKRARSIZLIK DEVAM EDİYOR
Yıllardır siyasi, ekonomik ve güvenlik krizleriyle mücadele eden Haiti’de, şiddet olayları hükümetin yapısında da önemli değişimlere neden oldu. Nisan 2024’te eski Başbakan Ariel Henry istifa ederken, Geçici Konsey kurulmuş ve 28 Mayıs’ta Garry Conille başbakan olarak atanmıştı. Ancak Conille, 11 Kasım’da görevden alınarak yerine iş insanı Alix Didier Fils-Aime getirildi.
Haiti, 11 milyonu aşan nüfusuyla ciddi bir kıtlık tehlikesi altında ve şiddetin sona erdirilmesi için uluslararası topluma çağrılar yapılmaya devam ediyor.